... "Islas afortunadas" - "Šťastné ostrovy" - takto pojmenovali Kanárské Ostrovy již arabové při prvním osídlení těchto nádherných ostrovů.
Kanárské Ostrovy – další ze španělských autonomních oblastí ležící v severním Atlantiku přibližně 100 km od Maroka. Souostroví sedmi hlavních ostrovů a dalších menších ostrůvků. Geograficky patří do tzv. Makaronézie, což je název odvozen z latinského označení pro psa, "canis". Dle staré legendy hlídali tyto ostrovy právě obrovští psi. Ostrovy se člení na dvě provincie – Las Palmas a Santa Cruz de Tenerife. Metropolí regionu jsou střídavě tyto dvě města, ve kterých sídlí předseda autonomní vlády a v druhé vicepremiér.
Dle archeologických průzkumů je známo, že ostrovy byly osídleny již v prvním tisíciletí před naším letopočtem. Původní obyvatelstvo před nástupem španělů v 15. století bylo severoafrického původu souhrně označováno jako Guančové, kteří se věnovali jednoduchému zemědělství. Právě jejich kultura a tradici se odrážejí v gastronomii ostrovů a současně se k těmto odkazům znovu vrací. Skromná a jednoduchá kuchyně tvoří stále základ pro moderní kuchyni spolu s dalšími kulturami, které obývaly tyto ostrovy a zanechali vliv na utváření ostrovní gastronomie , jako byli Řekové, Holanďané, Francouzi, Portugalci, Italové a v neposlední řadě samozřejmě Španělé, převážně Katalánci, Gajegové, Asturiáni, Baskové.
Kanárskou gastronomii definují tři faktory jako rozmanitou kuchyni. Je to tradiční kuchyně Guančů, spolu s gastronomií španělskou a hispanoamerikánskou. Jestliže obyvatelé ostrovů přivezli do Nového Světa třtinový cukr, pak z Ameriky byly dovezeny banány, papája, avokádo, brambory a rajčata.
Základními surovinami používanými na Kanárských Ostrovech jsou obilniny, zelenina (brambory, rajčata, fazole, kukuřice, cizrna... ). Nejznámější mouka je tzv. gofio, která se vyrábí z pražených, mletých obilnin a proto mám i tmavou barvu. Z masa je nejpoužívanější maso vepřové, králičí, skopové a kůzlečí. Dary moře mají samozřejmě své nezastupitelné místo, nejznámější z ryb je cherne- mořský okoun, sama – pražma, vieja – ryba podobná kapru a dále chobotnice, sépie, sardink... Z ovoce jsou nejvýraznějšími banány, avokádo, papája, mango.
Tradičními pokrmy Kanárských Ostrovů jsou např. "Potaje de garbanzos" – směs vařené cizrny se zeleninou, pikantní omáčka "mojo", "Rancho canario" – vařené maso s cizrnou a zeleninou. Z rybích pokrmů je to pak např. "Sama al horno" – pečená pražma. Z masitých pokrmů je to např. "Cordero en salsa" – dušené, jehněčí maso. Vrcholem kanárské kuchyně jsou předkrmy servírované v rychlém sledu a ve velkém množství, že hlavní chod se zdá již přebytečný. Předkrmy mohou být buď studené nebo teplé a jsou velice rozmanité. Jako příklad z teplých tapas uveďme např. "Chicharrones populares", což jsou teplé škvarky. A samozřejmě oblíbené jsou dezerty z banánů, mandlí, papáje- "Batido santacrucero" – mandlový koktejl, "Papaya al ron" – papája na rumu.
Při návštěvě těchto nádherných ostrovů stojí za to ochutnat alespoň část ze zmiňovaných specialit, které budou jistě kulinářským zážitkem, na který se nezapomíná.
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 30. 5. 2012 – Den Kanárských Ostrovů
Ovoce omyjeme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostky. Dáme do hlubší misky, zakapeme citrónovou šťávou tak, aby nám ovoce nezhnědlo, zasypeme cukrem a dáme vychladnout do lednice. Podáváme jako studené, ovocné jídlo.
Sladké víno. Barva je světle žlutá, zářivá a průhledná. Vůně je čistá a harmonická s jemným dotekem dubového sudu. Chuť je sladká, jemná a hřejivá. Plné tělo a úžasná chuťová struktura zanechávají lahodnou vzpomínku na patře. Má dlouhý lehce trpký závěr.
Vyrobeno ze dvou a půl kilogramu čerstvých citrónů. Proto stejně jako originální citrón slouží ke každodennímu užití, ale také při přípravě limonád, koktejlů, míchaných nápojů či sladkostí.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.