Objetí vody a kamene mezi mořem a horami, přírodní ráj - to jsou výstižné fráze díky kterým stojí tento úžasný kraj za zhlédnutí.
Asturie – je jedno ze 17 autonomních společenství a zároveň jedna z provincií Španělského království rozprostírající se mezi Kantaberským pohořím na jihu a Biskajským zálivem na severu a právem je nazývána zelené Španělsko. Hlavním městem je Oviedo, ovšem největším městem regionu je přístav Gijón.
Země, která žila po mnoho staletí svou vlastní historií dobývání - Řeky, Vizigóty a Araby. V době arabské nadvlády patřila k posledním baštám křesťanství. Pro tento svůj historický význam má následník španělského trůnu automaticky titul asturského prince.
Izolace této krajiny od ostatních vedla k hlubokému pocitu nezávislosti a individualismu a přinutila své obyvatelstvo vyjít až za hranice a otevřít stezky pro výměnný obchod s ostatními provinciemi, což se mělo vliv na utváření gastronomie tohoto kraje. Díky tomuto faktu je asturijská kuchyně velmi specifická a rozmanitá. Jako příklad lze uvést fakt, že se zde produkuju více jak 40 druhů sýrů, které jsou typické pouze pro tento kraj.
Tradiční asturijská gastronomie v sobě zahrnuje a kombinuje produkty zemědělství z hor i údolí a dary moře. Nejznámějšími zástupci této skvělé kuchyně jsou např. jídla z velkých fazolí fabes a pote, která se připravují spolu s hovězím a kuřecím masem. Své místo zde i mají brambory, které jsou vysoké kvality a připravují se z nich pokrmy v kombinaci se zeleninou a masem. Rýže je důležitou surovinou pro přípravu národního jídla "paella". Tradiční masitá jídla se připravují z masa jehněčího, skopového, kůzlečího a asturijského hovězího, jejichž způsobem tepelné úpravy je nejčastěji pečení. Z darů moře jsou zde zastoupeny slávky, langusty, krabi, humři a chobotnice,které se upravují grilováním nebo smažením. Z ryb jsou zde nejpoužívanější tresky, tuňák, mořský ďas.
Velice oblíbené jsou dezerty, jako je např. jablečný dort – tarta de manzana, mandlový dort – brazo de gitano, mléčná rýže a dezerty ze sýrů- ovčího, kozího.
A samozřejmě je třeba zmínit oblíbenost nápoje "sidra", což je jemně perlivý nápoj, který se vyrábí kvašením jablečného moštu.
Tolik o gastronomii Asturie, která je tak rozmanitá a specifická a určitě stojí za to ochutnat aspoň část této skvělé chuti, kterou nám nabízí.
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 8.9.2012 – Den Asturie
Na rozpálené pánvi osmahneme maso. Jakmile je dobře osmahnuté, přidáme zeleninu a zamícháme. Přidáme rýži a vše dobře promícháme. Přidáme vařící vodu – na jeden hrnek rýže dva hrnky vody, osolíme, okořeníme šafránem, přidáme ryby a mořské plody a petržel. Vše dobře promícháme a vaříme cca 20 minut. Vypneme oheň a pánev necháme stát cca 5 minut na sporáku a ihned podáváme.
Barva intenzivní jahodová s čistým jasným až fialovým lemem. Ovocné a intenzivní aroma jahod, malin a černého rybízu. V ústech lehká bylinná a květinová chuť připomínající fialku. Je svěží, lehké s kulatým dozvukem.
Informace o výrobci zde.
Bronzová medaile Vínorevue Prague Trophy 2008 Stříbrná medaile Víno Revue 2010
Sterilované artyčoky – čtvrtky ve slaném nálevu. Zelenina s nezaměnitelnou chutí ze španělské sklizně vhodné zejména do různých potravinářských výroben, nebo do celé sítě Horeca.
Typické španělské koření
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.