Region Murcie je autonomní společenství na jihovýchodě Španělska při pobřeží Středozemního moře. Metropolí regionu je Murcia, podle níž je pojmenován také region.
I přesto, že zde panuje velké sucho, jedná se díky rozvinutému zavlažovacímu systému o jednu z nejúrodnějších oblastí Španělska, kde se pěstují především citrusové plody, rýže, zelenina a luštěniny.
Tradičně se zde provádí domácí vepřové zabíjačky, jednotlivé části prasete se pak často udí. Uzení je typické také pro mořské ryby - známá je uzená treska a uzený tuňák.
Základními ingrediencemi pro přípravu pokrmů jsou paprika - jak čerstvá zelenina (např. feferonky), tak koření (sladká, sladká uzená a pálivá), rajčata, mangold, zelené fazolové lusky, cuketa a rýže Calasparra (druh kulaté rýže).
Z citrusových plodů především citrony, mandarinky a pomeranče, dále třešně, fíky, meruňky, broskve a hrušky z Jumilly.
Typickými pokrmy jsou masový dort, zeleninové saláty, masový vývar, "Zarangollo" (míchaná vejce s cibulí a dýní), dušené pokrmy (většinou kombinace masa a zeleniny-nejčastěji bobů), pečené brambory, různé variace rýžových pokrmů (rýže se zeleninou s vepřovými žebírky, s krůtím masem, s rybím masem, rýže s bramborem a jitrnicí).
Z ryb je nejoblíbenější parmice, která se používá i k přípravě kaviáru. Jikry jsou vůbec oblíbeným pokrmem a jedí se smažené, uzené, vařené a v různých nálevech. Ryby se často udí, nejznámější je uzená treska, ze které se dělají karbanátky či kuličky do polévky.
Z dezertů jsou nejproslulejší "Paparajotes", který se připravuje z listů citronovníku, které se obalí v těstíčku, osmaží na pánvi a podávají se posypané cukrem a skořicí. Dále ovocný sirup "Arrope" z fíků, "Tocino de cielo", sladké preclíky "Almojábana".
Z nápojů je nutno jmenovat likér "Mantellina", který se připravuje z anýzu, vody, medu a citronů. Proslulá jsou také vína, v Murcii se nachází 3 oblasti s označením původu D.O.: Jumilla, Yecla a Bullas.
Regionálním svátkem je 9.červen, který je připomenutím vzniku nezávisloti Murcie na ostatních regionech Španělska.
V hrnci připravíme zásmažku z másla a mouky, poté přilijeme mléko a zeleninový vývar a povaříme asi 10 minut. Osolíme a nastrouháme do omáčky trochu muškátového oříšku.
Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme z plotny a zamícháme do ní kapary, šlehačku a šťávu z jednoho citronu. Omáčku našleháme.
Tyto plody kapari jsou velice oblíbené pro své široké použití v kuchyni,ideální jsou na přípravu různých druhů salátů či pomazánek.
Vyrobeno ze dvou a půl kilogramu čerstvých citrónů. Proto stejně jako originální citrón slouží ke každodennímu užití, ale také při přípravě limonád, koktejlů, míchaných nápojů či sladkostí.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.