Území Španělska rozkládající se na severovýchodě Iberského poloostrova a další ze 17 autonomní ch oblastí. Země moře a hor – kontrast přírody v té nejkrásnější formě. Soumrak nad horami a úsvit nad mořem...
Katalánsko, které se rozprostírá při Středozemním moři, na severu hraničí s Francií a Andorrou, kde se rozkládá pohoří Pyreneje, na západě pak sousedí s autonomní oblastí Aragon. Na jihu provincie Lérida se pak nachází nížina, kudy protéká jedna z významných řek Španělska – Ebro. Metropolí Katalánska, které tvořilo ve středověku součást Aragonského království, je město Barcelona. Klenot mezi španělskými městy, kde se potkává architektura význačného stavitele Antonia Gaudí (jeho chrám Sagrada Familia se staví dodnes), s architekturou dnešní doby. Úředním jazykem této autonomní oblasti je katalánština a kastilština, která je oficiálním jazykem Španělského království.
Katalánsko je v historické literatuře gastronomie ta oblast, která má největší zásluhu nejen v publikovaných dílech, nýbrž také pro svůj velký vliv na gastronomii Španělska jako takovou a to od počátku 14. století. Již ve 13. století publikoval Arnau de Vilanova z medicínského pohledu vlastnosti některých potravin, způsob jejich přípravy a kulinářské zvyky, které je doprovázejí. Ve 14. století pak byla sepsána kuchařka s více jak 200 recepty. A kolem roku 1520 byla poprvé vydána a vytištěna první kniha o španělské kuchyni.
Katalánská gastronomie je jednoduše gastronomií středomořskou se vším, co vede ke zdravé výživě. Je to dědictví rozdílných kultur a lidských ras od Římanů, Vizigótů, Arabů až po Francouzce, Navary a Španěly, kteří zanechali otisk ve všech tipech katalánské gastronomie. Počínaje produkty ze zemědělství, darů moře nebo hor.
Rozlišme tedy tři tipy katalánské kuchyně – kuchyně horská, z nížiny a z moře. Základními surovinami jsou suroviny typické pro danou část této oblasti. Zvěřina používaná u jídel připravovaných na horách, zelenina, kuřecí nebo králičí maso pro jídla z nížiny a dary moře pro oblast ležící u moře.
Zástupci katalánských pokrmů jsou např. teplý předkrm "Patatas a la catalana" - katalánské dušené brambory, chřest se sýrem – "Espárragos con queso", dušené zelené fazolky – "Judías verdes estofadas" nebo "Hortalizas asadas" – pečená zelenina. Z masitých jídel je to např. jehněčí plec s lilkem – "Pecho de cordero con berenjas" nebo dušený králík na čokoládě – "Conejo asado con chocolate". Nejznámější omáčkou je "salsa catalana" – katalánská omáčka z olivového oleje a bylinek. Z darů moře jsou to např. "Mejillones a la catalana" – slávky na katalánský způsob či grilovaný tuňák – "Atún a la brasa". Samozřejmě i v této autonomní oblasti jsou velkými milovníky španělského národního jídla "paella" a nesmí chybět i sladký dezert v podobě vanilkového pudinku s karamelem – "Crema catalana". A určitě bychom neměli zapomenout na excelentní "cava" – což je šumivé víno vyráběné metodou "Champanoise", které se vyváží do celého světa.
Jak již bylo řečeno, Katalánsko má vlastní a kompaktní kuchyni stejně tak jako má vlastní jazyk...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 11. 9. 2012 – Den Katalánska
Vytvoříme si směs z olivového oleje, nakrájených rajčat, najemno nakrájené cibulky a soli, která má být hustší konzistence a dáme do trouby.
Chléb si opečeme na pánvi nebo v troubě.
Jamón si opečeme, přidáme vytvořenou směs a spolu necháme vařit 10-15 minut.
Na každý krajíc bílého chleba dáme jeden plátek jamónu spolu se směsí a podáváme teplé.
Barva intenzivní jahodová s čistým jasným až fialovým lemem. Ovocné a intenzivní aroma jahod, malin a černého rybízu. V ústech lehká bylinná a květinová chuť připomínající fialku. Je svěží, lehké s kulatým dozvukem.
Informace o výrobci zde.
Bronzová medaile Vínorevue Prague Trophy 2008 Stříbrná medaile Víno Revue 2010
Chlazený, masný výrobek- sušené vepřové maso připravované tradiční metodou solení a sušení na vzduchu, zrání cca 12 měsíců.
Chlazený výrobek, určen k osobnímu odběru.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.