Objetí vody a kamene mezi mořem a horami, přírodní ráj - to jsou výstižné fráze díky kterým stojí tento úžasný kraj za zhlédnutí.
Asturie – je jedno ze 17 autonomních společenství a zároveň jedna z provincií Španělského království rozprostírající se mezi Kantaberským pohořím na jihu a Biskajským zálivem na severu a právem je nazývána zelené Španělsko. Hlavním městem je Oviedo, ovšem největším městem regionu je přístav Gijón.
Země, která žila po mnoho staletí svou vlastní historií dobývání - Řeky, Vizigóty a Araby. V době arabské nadvlády patřila k posledním baštám křesťanství. Pro tento svůj historický význam má následník španělského trůnu automaticky titul asturského prince.
Izolace této krajiny od ostatních vedla k hlubokému pocitu nezávislosti a individualismu a přinutila své obyvatelstvo vyjít až za hranice a otevřít stezky pro výměnný obchod s ostatními provinciemi, což se mělo vliv na utváření gastronomie tohoto kraje. Díky tomuto faktu je asturijská kuchyně velmi specifická a rozmanitá. Jako příklad lze uvést fakt, že se zde produkuju více jak 40 druhů sýrů, které jsou typické pouze pro tento kraj.
Tradiční asturijská gastronomie v sobě zahrnuje a kombinuje produkty zemědělství z hor i údolí a dary moře. Nejznámějšími zástupci této skvělé kuchyně jsou např. jídla z velkých fazolí fabes a pote, která se připravují spolu s hovězím a kuřecím masem. Své místo zde i mají brambory, které jsou vysoké kvality a připravují se z nich pokrmy v kombinaci se zeleninou a masem. Rýže je důležitou surovinou pro přípravu národního jídla "paella". Tradiční masitá jídla se připravují z masa jehněčího, skopového, kůzlečího a asturijského hovězího, jejichž způsobem tepelné úpravy je nejčastěji pečení. Z darů moře jsou zde zastoupeny slávky, langusty, krabi, humři a chobotnice,které se upravují grilováním nebo smažením. Z ryb jsou zde nejpoužívanější tresky, tuňák, mořský ďas.
Velice oblíbené jsou dezerty, jako je např. jablečný dort – tarta de manzana, mandlový dort – brazo de gitano, mléčná rýže a dezerty ze sýrů- ovčího, kozího.
A samozřejmě je třeba zmínit oblíbenost nápoje "sidra", což je jemně perlivý nápoj, který se vyrábí kvašením jablečného moštu.
Tolik o gastronomii Asturie, která je tak rozmanitá a specifická a určitě stojí za to ochutnat aspoň část této skvělé chuti, kterou nám nabízí.
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 8.9.2012 – Den Asturie
Na pánvi lehce osmažíme cibuli, přidáme nakrájený jamón a krevety obalené v paprice. Přidáme rozdrcené rajče s bobkovým listem a hrášek. Na mírném ohni dusíme do měkka. Dochutíme solí.
Velmi kvalitní mleté, dobře usušené plody mají oranžově červenou barvu sladké papriky. Vhodná pro přípravu různých uzenin, polévek, omáček či gulášů.
Chlazený, masný výrobek- sušené vepřové maso připravované tradiční metodou solení a sušení na vzduchu, zrání cca 12 měsíců.
Chlazený výrobek, určen k osobnímu odběru.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.