Baleárské ostrovy je souostroví na západě Středozemního moře. Politicky je to provincie a současně i jedno z autonomních oblastí Španělska. Ostrovy se skládají se dvou skupin: vlastních Baleár ( zahrnují ostrovy Mallorca, Menorca a několik dalších menších ostrůvků) a Pytyuských ostrovů ( zahrnujících ostrovy Eivissa, Formentera a několik ostrůvků). Největším z těchto ostrovů je Mallorca, která je také nejoblíbenější destinací turistů. Při severním pobřeží ostrova se nachází relativně vysoké pohoří s nejvyšším vrcholem Silla de Tordellas, jinak na ostrovech převažuje nížina.
Metropolí regionu, který tvořil součást Aragonského království je Palma de Mallorca. Úředním jazykem na ostrovech je katalánština a španělština. Administrativně se region člení na čtyři ostrovní celky: Formentera, Ibiza, Mallorca, Menorca, z nichž každou spravuje vlastní ostrovní rada.
Má se za to, že název Baleárské ostrovy vznikl díky Féničanům, kteří takto pojmenovali ostrovy Mallorca a Menorca a zanechali zde stopy, ať už se jedná o kulturu či gastronomii, stejně tak jako další národy obývající tyto krásné ostrovy- Kartaginci, Řekové, Římané, Arabové, Španělé a mnoho dalších. Ale snad největší vliv zde měli Římané, kteří zde vládli téměř 500 let. Od počátku jejich vlády se ostrovy sjednotily a Římané dali jméno těmto čtyřem ostrovům jako "BALEÁRSKÉ OSTROVY". Římané začali pracovat s půdou, pěstovat olivy a mandlovníky. Jejich zkušenosti se šířily jako semínko, z kterého vyroste strom a dává skvělé plody. Jejich kulinářský um dal základ pokrmům, které se vaří dodnes. A stejně bychom mohli vzpomenout i arabský národ pěstující vinnou révu ne pro vína, ale pro své sladké plody, jejichž milovníci jsou a proto jsou také nejlepší co se týče přípravy sladkých jídel a dezertů. A mnoho a mnoho dalších národů, které zanechaly svůj otisk v gastronomii těchto ostrovů.
Baleárská kuchyně je jedna z nejvíce reprezentativní tzv. "středomořské diety", či chcete-li "dieta mediterránea". Kuchyně, která kombinuje rostlinnou stravu s mořskými plody, rybami, olivovým olejem, mandlemi, vinnou révou, datlemi a třtinovým cukrem.
Základními surovinami jsou tedy rajčata, bílá cibule, ostrovní papriky, artyčoky, zelené fazolky, mrkev. Z mořských plodů to jsou slávky, ústřice, langusty, atd. Maso se konzumuje v menším množství a je to hlavně hovězí a skopové. Ostrované jsou však velkými milovníky sýrů. Nejznámějším sýrem zde vyráběným je sýr "Mahón" , který je z kravského mléka a nese označení "Denominación de Origen", což je označení pro kvalitu původu. A je zde mnoho dalších kvalitních surovin pro přípravu skvělého jídla.
Kulinářskými klenoty souostroví je např. "Ensalada de alcachofas" – salát z artyčoků, dále "Coca de pimientos" – paprikový koláč, který se podává jako překrm. Z ovocných jídel je to např. "Higos al horno" – pečené fíky. Z rybích jídel např. "Atún a la ibincenca" – tuňák na ibizský způsob nebo plněné kalamáry – "Calamares rellenos". Velice známou je pikantní, papriková klobása "sobrassada", která se přidává do pokrmů. Z omáček je velice známá česneková omáčka "Salsa ajoaceite" nebo omáčka vhodná na ryby "Salsa verde". A samozřejmě nesmí chybět dezerty, "Ensaimada" – šnek z kynutého těsta, který si s oblibou kupují turisté domů nebo horký nugát – "Turrón quemado".
Baleárské ostrovy svou krásou a nezapomenutelnou gastronomií dobyly svět ...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 1. 3. 2012 – Den Baleárských ostrovů
Lilky si podélně rozkrojíme, dužinu nakrojíme příčně, zasypeme solí a necháme 30 minut vypotit.
Oloupeme si cibuli, rajčata a česnek a odděleně nakrájíme na drobno. Jamón také nakrájíme na drobno.
Rozpálíme si na pánvi polovinu množství oleje, přidáme cibuli, lehce osmahneme a přidáme rajčata a česnek. Zvýšíme teplotu a smažíme, dokud se nám nevytvoří směs z těchto ingrediencí.
V hrnku si rozmícháme mouku s mlékem, kterou nalijeme do pánve na směs spolu se zbylým mlékem. Vaříme, dokud se nám mouka nerozvaří a takto vytvořenou směs si dáme stranou.
Vypocené lilky omyjeme a dáme vařit do hrnce do poloměkka. Potom vydlabeme dužinu tak, aby nám zbyly jen lodičky ze slupky.
Dužinu zbavíme přebytečné vody, rozmačkáme a smícháme s připravenou směsí. Vše chvíli povaříme na mírném plameni. Dáme stranou, přidáme vejce, jamón, sůl, koření a nakrájenou petrželku a touto směsí naplníme lodičky z lilků. Navrch položíme rozdrobenou sušenku a zakapeme olejem. Dáme do trouby a necháme zapéct do zlatova.
Tradiční španělský ležák, který se vyváží do mnoha koutů světa.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.