Objetí vody a kamene mezi mořem a horami, přírodní ráj - to jsou výstižné fráze díky kterým stojí tento úžasný kraj za zhlédnutí.
Asturie – je jedno ze 17 autonomních společenství a zároveň jedna z provincií Španělského království rozprostírající se mezi Kantaberským pohořím na jihu a Biskajským zálivem na severu a právem je nazývána zelené Španělsko. Hlavním městem je Oviedo, ovšem největším městem regionu je přístav Gijón.
Země, která žila po mnoho staletí svou vlastní historií dobývání - Řeky, Vizigóty a Araby. V době arabské nadvlády patřila k posledním baštám křesťanství. Pro tento svůj historický význam má následník španělského trůnu automaticky titul asturského prince.
Izolace této krajiny od ostatních vedla k hlubokému pocitu nezávislosti a individualismu a přinutila své obyvatelstvo vyjít až za hranice a otevřít stezky pro výměnný obchod s ostatními provinciemi, což se mělo vliv na utváření gastronomie tohoto kraje. Díky tomuto faktu je asturijská kuchyně velmi specifická a rozmanitá. Jako příklad lze uvést fakt, že se zde produkuju více jak 40 druhů sýrů, které jsou typické pouze pro tento kraj.
Tradiční asturijská gastronomie v sobě zahrnuje a kombinuje produkty zemědělství z hor i údolí a dary moře. Nejznámějšími zástupci této skvělé kuchyně jsou např. jídla z velkých fazolí fabes a pote, která se připravují spolu s hovězím a kuřecím masem. Své místo zde i mají brambory, které jsou vysoké kvality a připravují se z nich pokrmy v kombinaci se zeleninou a masem. Rýže je důležitou surovinou pro přípravu národního jídla "paella". Tradiční masitá jídla se připravují z masa jehněčího, skopového, kůzlečího a asturijského hovězího, jejichž způsobem tepelné úpravy je nejčastěji pečení. Z darů moře jsou zde zastoupeny slávky, langusty, krabi, humři a chobotnice,které se upravují grilováním nebo smažením. Z ryb jsou zde nejpoužívanější tresky, tuňák, mořský ďas.
Velice oblíbené jsou dezerty, jako je např. jablečný dort – tarta de manzana, mandlový dort – brazo de gitano, mléčná rýže a dezerty ze sýrů- ovčího, kozího.
A samozřejmě je třeba zmínit oblíbenost nápoje "sidra", což je jemně perlivý nápoj, který se vyrábí kvašením jablečného moštu.
Tolik o gastronomii Asturie, která je tak rozmanitá a specifická a určitě stojí za to ochutnat aspoň část této skvělé chuti, kterou nám nabízí.
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 8.9.2012 – Den Asturie
Slávky dobře omyjeme, vložíme do vyšší pánve, zalijeme ½ sklenicí vody a vaříme dokud se neotevřou. Vodu z vaření slijeme přes jemné plátýnko a dáme stranou.
Na pánvi si dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme strouhanku a necháme vařit. Přilijeme vodu z vaření slávek, bílé víno, bobkový list a citrón. Takto vzniklou směsí přelijeme slávky a vše necháme ještě 10 minut povařit. Dochutíme solí a nakrájenou petrželkou.
Barva světlá nažloutlá, místy až se zelenými odlesky, intenzivní aroma citrusových až grepových tónů s trávovinou. V těle lehčí, svěží kyselinka s citrusovými plody, bylinkami a květinami. Velmi příjemné, harmonické. Informace o výrobci zde.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.