



Region Murcie je autonomní společenství na jihovýchodě Španělska při pobřeží Středozemního moře. Metropolí regionu je Murcia, podle níž je pojmenován také region.
I přesto, že zde panuje velké sucho, jedná se díky rozvinutému zavlažovacímu systému o jednu z nejúrodnějších oblastí Španělska, kde se pěstují především citrusové plody, rýže, zelenina a luštěniny.
Tradičně se zde provádí domácí vepřové zabíjačky, jednotlivé části prasete se pak často udí. Uzení je typické také pro mořské ryby - známá je uzená treska a uzený tuňák.
Základními ingrediencemi pro přípravu pokrmů jsou paprika - jak čerstvá zelenina (např. feferonky), tak koření (sladká, sladká uzená a pálivá), rajčata, mangold, zelené fazolové lusky, cuketa a rýže Calasparra (druh kulaté rýže).
Z citrusových plodů především citrony, mandarinky a pomeranče, dále třešně, fíky, meruňky, broskve a hrušky z Jumilly.
Typickými pokrmy jsou masový dort, zeleninové saláty, masový vývar, "Zarangollo" (míchaná vejce s cibulí a dýní), dušené pokrmy (většinou kombinace masa a zeleniny-nejčastěji bobů), pečené brambory, různé variace rýžových pokrmů (rýže se zeleninou s vepřovými žebírky, s krůtím masem, s rybím masem, rýže s bramborem a jitrnicí).
Z ryb je nejoblíbenější parmice, která se používá i k přípravě kaviáru. Jikry jsou vůbec oblíbeným pokrmem a jedí se smažené, uzené, vařené a v různých nálevech. Ryby se často udí, nejznámější je uzená treska, ze které se dělají karbanátky či kuličky do polévky.
Z dezertů jsou nejproslulejší "Paparajotes", který se připravuje z listů citronovníku, které se obalí v těstíčku, osmaží na pánvi a podávají se posypané cukrem a skořicí. Dále ovocný sirup "Arrope" z fíků, "Tocino de cielo", sladké preclíky "Almojábana".
Z nápojů je nutno jmenovat likér "Mantellina", který se připravuje z anýzu, vody, medu a citronů. Proslulá jsou také vína, v Murcii se nachází 3 oblasti s označením původu D.O.: Jumilla, Yecla a Bullas.
Regionálním svátkem je 9.červen, který je připomenutím vzniku nezávisloti Murcie na ostatních regionech Španělska.
V hrnci smícháme vodu, cukr, citronovou kůru a skořici, přivedeme k varu, odstavíme z plotny, přecedíme přes jemné sítko a necháme v menším hrnci zchladnout.
Ve skleněné míse našleháme žloutky a postupně je vmícháváme do uvařené hmoty v menším hrnci. Ten poté vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 15 minut. Necháme zchladnout a polijeme karamelem. Podáváme nakrájené jako kousky dortu.
Sladké víno.Ve zlatavé barvě omamná vůně muškátu a citrusu. Bohaté, svůdné v těle a přirozeně sladké víno vyrobené z Muscat D´Alexandrie. Jeho mimořádná čerstvost, vyrovnaná kyselinka a citrusový nádech jej odlišují od tradičních muškátových vín z regionu.
Informace o výrobci zde.
Stříbrná medaile Štika fórum 2008.
Stříbrná medaile Víno Revue Prague Trophy 2007.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.