... "Tierra de Montaña" - "Země hor"- takovéto pojmenování přísluší této nádherné krajině rozkládající se na severu Španělska.
Kantábrie - další provincie a autonomní oblast Španělska, která se nachází mezi Biskajským zálivem a Kantaberským pohořím na severu země. Hornaté území, které na východě sousedí s Baskickem, na západě s Asturií a na jihu s Kastilií a Leónem a s hlavním přístavním městem Santander. Atraktivní pobřeží s nádhernými plážemi a typickými rybářskými městečky doplňuje malebná horská krajina a údolí ve vnitrozemí. Zvláštností je Peňa Labra, které se také říká Hora tří moří. Pramení tu řeka Pisuerga, která ústí do Duera vlévajícího se do Atlantiku, Híjar, který přechází v Ebro vlévající se do Středozemního moře a Nansa končící v Biskajském zálivu. I proto se této provincii také říká tzv. "zelené Španělsko".
Za své pojmenování vděčí tato provincie jednomu kmeni Keltů, jehož příslušníci si říkali Cantabri a žili na území dnešní Kantábrie. V 5. století po Kristu byli Keltové vytlačeni kmeny západogótskými. Ty se zmocnily Kantábrie a vybudovali posléze tehdejší hlavní město Amayu. Na začátku 19. století převzali nad severním Španělskem vládu Francouzi a tím způsobem ovládli i samotnou Kantábrii. V roce 1981 pak Kantábrie dosáhla autonomie v rámci Španělska.
Kantábrie je též velmi bohatá argeologické nálezy. Těmi nejznámější a nejstarší jsou tzv. "Cuevas de Altamira", neboli jeskyně Altamira, kde paleolitický člověk zanechal zvlášť cenné svědectví v podobě jeskynních maleb. Jejich stáří se odhaduje 15 000 let a přítomnost člověka dosvědčují i další jeskynní malby, které jsou ve velmi dobrém stavu a jsou dokladem rozsáhlé historické minulosti jeskynního systému. I proto patří mezi světové kulturní dědictví Unesco.
Kantábrijskou gastronomii můžeme definovat jako velice tradiční a typickou dané oblasti hor, lesů, luk a moře. A jak říkají sami Kantábrijci, své pomyslné spižírny mají v horách - kde mají uschovánu zvěřinu, maso, mléko a sýry, v údolí a v řece - odkud mají zeleninu, drůbež a ryby a moře - kde mají schované zásoby darů moře.
A jako pozvánku na malou ochutnávku pokrmů z této oblasti můžeme nabídnout např. "ensalada de pollo con espárragos" - studený předkrm z kuřecího masa s chřestem, hrášek s jamónem - "guisantes con jamón" , skvělé "lentejas en puré" - čočkový nákyp nebo žampionovou omeletu - "tortilla de champiňones". Z masa, vepřové kotletky na sherry - "chuletas de cerdo al jerez". Hojně používanou rybou je pstruh - "truchas con jamón", z darů moře pak např. losos - "salmón con crema de verduras" - losos se zeleninovým krémem a mnoho dalších. A jako sladkou tečku doporučujeme tradiční tvarohový koláč – "quesada pasiega tradicional".
Snad se Vám naše malá ochutnávka této oblasti i její tradiční gastronomie líbila a najdete si mezi nimi jak oblíbené místa, které potěší Vaši duši, tak pokrmy, které potěší Vaše chuťové pohárky.
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 12. 8. 2012 - Den Kantábrie
Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké filety. Na pánev dáme máslo s olejem, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a žampiony. Vše smažíme cca 15 minut, dokud žampiony nezměknou. Po osmažení osolíme a zakapeme citrónovou šťávou.
V misce rozmícháme vejce, přidáme chlebovou střídu, rajčatové pyré, česnek nasekaný nadrobno a osmažené žampiony. Utvoříme silnější omeletu, kterou osmažíme z obou stran na oleji. Uvnitř necháme lehce nedosmažené. Krájíme na výseče.
Smažené rajčatové pyré, které je skvělým základem pro přípravu různých omáček, nebo do těstovin.
Vyrobeno ze dvou a půl kilogramu čerstvých citrónů. Proto stejně jako originální citrón slouží ke každodennímu užití, ale také při přípravě limonád, koktejlů, míchaných nápojů či sladkostí.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.