Nebo-li Castilla y León je největší ze 17 autonomních oblastí Španělska. Rozkládá se v severní části vnitrozemí u portugalských hranic. Na jihu sousedí s autonomní oblastí Extremadura, Madrid a Kastilie - La Mancha, na severovýchodě sousedí s oblastí Rioja a Baskicko. Na severu sousedí s Asturií a Kantábrií. Na hranicích se rozkládá např. pohoří Kastilské nebo Leónské, které tvoří pomyslné hranice této provincie. Centrální část tvoří náhorní plošina. Regionem protéká také jedna z nejdůležitějších řek Španělska - Duero. Tento správní celek vznikl spojením dvou historických celků - Leónu a Starou Kastilií. Hlavním městem regionu je Valladolid.
Země obilných polí, vinic a řek pramenících v majestátních horách, které se v nich zrcadlí, země planin a lesů, země vonící tymiánem a divokými růžemi... modré nebe a bílé zasněžené vrcholky - jak zajímavý a rozmanitý kontrast, tolik pestrosti v jedné krajině. Tolik století historie, která se odráží i v této moderní době a nabízí nám neuvěřitelnou podívanou v podobě středověkých hradů jako z pohádky, římských a románských staveb, katedrál a poutních míst.
Kastilie - León, jehož zdrojem bohatství je především zemědělský a potravinářský průmysl, který dává práci většině obyvatelstva žijící v této krajině a díky jeho vysoké produktivitě přináší tak obrovské finanční částky do pokladny jak tohoto regionu, tak i do celého Španělského království. To jsou data, která se promítají do aktivit spojených se spotřebou masa, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, mouky, vín, likérů a mnoho dalších výrobků. Jednoduše řečeno, vysoká kvalita surovin se odráží v tržním potenciálu, staré tradice gastronomie jsou spjaty s inovacemi moderní kuchyně toho regionu.
Gastromie tohoto regionu je jednoduchá na přípravu, ale složitější ve výběru, protože kdo by odolal skvělému, teplému tapas "puchero labrador" - neboli vařenému jehněčímu se zeleninou. Nebo snad "patatas amarillas" - šafránové brambory? Těžký výběr... A co takhle dát si pečenou kančí panenku "lomo de jabalí asados" - to zní dobře, co říkáte... Velice známým pokrmem je tzv. "zkažený hrnec" - olla podrida, ale nebojte, vůbec není zkažený, chutná skvěle. Dalším kulinářským zážitkem by pak mohla být "paella leonesa" – paella z Leónu, v které je zastoupeno jak maso, tak mořské plody a zelenina. No a na závěr by to chtělo nějakou sladkou tečku v podobě dezertu a to např. máslových kuliček, "mantequilla de soria", které se jen rozplývají na jazyku.
Jak již bylo řečeno, Kastilie - León je zemí skvělého jídla...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 23. 4. 2013 - Den Kastilie - León
Kuře omyjeme a naporcujeme na menší kousky. Na pánev dáme olej, kde orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme kuře, nakrájený jamón a chorizo. Po chvíli přidáme ¼ L vody a necháme vařit, dokud kuře nezměkne.
Na paella pánev dáme zbytek oleje, na kterém osmahneme oloupaný a nakrájený česnek, přidáme rýži, krevety, omyté slávky, rajčatové pyré, hrášek a papriku nakrájenou na proužky. Necháme povařit cca 5 minut. A přidáme orestované kuře spolu s jamónem a chorizem a 1 L vody nebo vývaru, osolíme a okořeníme šafránem. Vaříme dalších 20-25 minut. Občas promícháme. Jakmile je paella hotová, pokapeme citrónovou šťávou, ozdobíme čtvrtkami citrónu a servírujeme.
Barva nazrálé jahody. Ve vůni vysoká zralost hroznů, jahod a malin, jahodových bonbónů a květin, zejména fialek. Chuť je plná a bohatá, jahodová s červeným ovocem s obrovskou svěžestí.
Informace o výrobci zde.
Smažené rajčatové pyré, které je skvělým základem pro přípravu různých omáček, nebo do těstovin.
Vyrobeno ze dvou a půl kilogramu čerstvých citrónů. Proto stejně jako originální citrón slouží ke každodennímu užití, ale také při přípravě limonád, koktejlů, míchaných nápojů či sladkostí.
Typické španělské koření
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.