Nebo-li Castilla y León je největší ze 17 autonomních oblastí Španělska. Rozkládá se v severní části vnitrozemí u portugalských hranic. Na jihu sousedí s autonomní oblastí Extremadura, Madrid a Kastilie - La Mancha, na severovýchodě sousedí s oblastí Rioja a Baskicko. Na severu sousedí s Asturií a Kantábrií. Na hranicích se rozkládá např. pohoří Kastilské nebo Leónské, které tvoří pomyslné hranice této provincie. Centrální část tvoří náhorní plošina. Regionem protéká také jedna z nejdůležitějších řek Španělska - Duero. Tento správní celek vznikl spojením dvou historických celků - Leónu a Starou Kastilií. Hlavním městem regionu je Valladolid.
Země obilných polí, vinic a řek pramenících v majestátních horách, které se v nich zrcadlí, země planin a lesů, země vonící tymiánem a divokými růžemi... modré nebe a bílé zasněžené vrcholky - jak zajímavý a rozmanitý kontrast, tolik pestrosti v jedné krajině. Tolik století historie, která se odráží i v této moderní době a nabízí nám neuvěřitelnou podívanou v podobě středověkých hradů jako z pohádky, římských a románských staveb, katedrál a poutních míst.
Kastilie - León, jehož zdrojem bohatství je především zemědělský a potravinářský průmysl, který dává práci většině obyvatelstva žijící v této krajině a díky jeho vysoké produktivitě přináší tak obrovské finanční částky do pokladny jak tohoto regionu, tak i do celého Španělského království. To jsou data, která se promítají do aktivit spojených se spotřebou masa, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, mouky, vín, likérů a mnoho dalších výrobků. Jednoduše řečeno, vysoká kvalita surovin se odráží v tržním potenciálu, staré tradice gastronomie jsou spjaty s inovacemi moderní kuchyně toho regionu.
Gastromie tohoto regionu je jednoduchá na přípravu, ale složitější ve výběru, protože kdo by odolal skvělému, teplému tapas "puchero labrador" - neboli vařenému jehněčímu se zeleninou. Nebo snad "patatas amarillas" - šafránové brambory? Těžký výběr... A co takhle dát si pečenou kančí panenku "lomo de jabalí asados" - to zní dobře, co říkáte... Velice známým pokrmem je tzv. "zkažený hrnec" - olla podrida, ale nebojte, vůbec není zkažený, chutná skvěle. Dalším kulinářským zážitkem by pak mohla být "paella leonesa" – paella z Leónu, v které je zastoupeno jak maso, tak mořské plody a zelenina. No a na závěr by to chtělo nějakou sladkou tečku v podobě dezertu a to např. máslových kuliček, "mantequilla de soria", které se jen rozplývají na jazyku.
Jak již bylo řečeno, Kastilie - León je zemí skvělého jídla...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 23. 4. 2013 - Den Kastilie - León
Kančí maso dáme do hrnce spolu se sladkou a pálivou paprikou, oloupanými a rozdrcenými česneky, solí, oreganem, vínem a vodou. Dáme uležet do lednice na 24 hodin. Občas obrátíme. Po tomto čase maso scedíme, dáme do pečící mísy, potřeme sádlem, posypeme nakrájenou slaninou, okolo dáme oloupané brambory a dle potřeby podlijeme trochou směsi z naložení a dáme péct. Občas obrátíme. Jakmile je vše měkké, můžeme servírovat.
Barva tmavě červená s antracitovými odlesky. Ve vůni ovocné tóny vyzrálých třešní v kombinaci s decentní kouřovinkou, v pozadí tabák a černé koření. Mohutné tělo, v chuti je třešňově jemné až hedvábné, harmonické. Nádherná až fascinující tříslovinka i v dlouhém a příjemném závěru.
Informace o výrobci zde. Stříbrná medaile VinoForum Pardubice 2007.
Smažené rajčatové pyré, které je skvělým základem pro přípravu různých omáček, nebo do těstovin.
Velmi kvalitní mleté, dobře usušené plody mající jasně oranžovou červenou barvu a ostrou chuť, podle ostrosti rozeznáváme papriku sladkou, polosladkou a ostrou. Vhodná pro přípravu různých uzenin, polévek, omáček či gulášů.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.