


Andalusie je nejlidnatější a druhé největší autonomní společenství na jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Jelikož se skládá hned z 8 provincií, rozdílnost zdejší kuchyně je více než patrná. Velmi zjednodušeně ji lze ale rozdělit do tří oblastí: rozlišujeme gastronomii v přímořských oblastech a ve vnitrozemí dále na venkově a v horách (sierras).
Hned na úvod je třeba zmínit, že nejpěstovanější surovinou, která se pak více či méně objevuje ve všech pokrmech, jsou samozřejmě olivy a z nich získávaný olivový olej.
Na pobřeží se samozřejmě hojně konzumují pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů, každé město je vyhlášeno přípravou nějaké ryby: tuňák obecný v Cádizském zálivu, langusty v Sanlúcaru, bílé krevety v Huelvě a sardinky v Málaze (grilované na ohni – tzv. "Espetos").
V horských oblastech jsou příhodné podmínky pro chov zvířat, v této oblasti především prasat iberského plemene, označení původu D.O. zde nesou jamóny ze tří oblastí: jamón de la Sierra de Huelva, de Los Pedroches a de Trevélez.
Na venkově se v úrodných oblastech údolí řek pěstují základní suroviny pro přípravu zdejších pokrmů: luštěniny, obilniny a spousta zeleniny. Připravují se jídla jako mléčná a rýžové kaše, opečené kousky chleba ("Migas de pan").
I když má každá oblast své specifické pokrmy, typické pro celý region jsou ty následující: smažené ryby všech druhů, studená polévka "Gazpacho, Gazpachuelo, Porra a Salmorejo" – jednoduchá příprava z rajčat, olivového oleje, octa, česneku, chleba a papriky; dále omáčky Ajo Blanco, Ajo Colorado, Ali Oli.
Pro přípravu sladkostí jsou nejpoužívanějšími suroviny mandle a med, jejich kombinací se připravují typické dezerty: sušenky mantecadas a polvorones, koblížky pestiños, marcipán alfajores a sladké tyčinky churros.
Nelze opomenout proslulá andaluská vína - především tedy sladká dezertní jako jsou různé typy sherry, dále brandy získávaná systémem míchání ročníků "soleras a criaderas", proslulé sladké víno z Málagy, Moscatel, suchá vína Fino, Amontillado, Oloroso.
Brambory oloupeme a nakrájíme na pravidelné kousky. Vložíme do hrnce se studenou vodou.
Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme krajíc chleba nakrájený na kostky, mandle, stroužky česneku a petrželovou nať nasekanou na drobno. Jakmile je dobře osmaženo, rozmačkáme společně s pepřem a šafránem v hmoždíři, přidáme trochu vody, dokud se nevytvoří kompaktní pasta. Poté vše přelijeme do hrnce s bramborami, přidáme i olej z pánve, osolíme, přivedeme k varu a dále vaříme na mírném ohni, dokud brambory nezměknou.
Barva zlatavá s odlesky, omamná až podmanivá vůně muškátu, lískových ořechů, okvětních lístků růží. V chuti se snoubí mohutná ovocitost muškátu s jemnou lahodnou kyselinkou a nasládlým dozvukem.
Španělské mandle extra kvality odrůdy Valencia. Pražené, loupané a jemně solené mořskou solí jsou opravdovou delikatesou na Váš stůl.
Typické španělské koření
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.