



Andalusie je nejlidnatější a druhé největší autonomní společenství na jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Jelikož se skládá hned z 8 provincií, rozdílnost zdejší kuchyně je více než patrná. Velmi zjednodušeně ji lze ale rozdělit do tří oblastí: rozlišujeme gastronomii v přímořských oblastech a ve vnitrozemí dále na venkově a v horách (sierras).
Hned na úvod je třeba zmínit, že nejpěstovanější surovinou, která se pak více či méně objevuje ve všech pokrmech, jsou samozřejmě olivy a z nich získávaný olivový olej.
Na pobřeží se samozřejmě hojně konzumují pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů, každé město je vyhlášeno přípravou nějaké ryby: tuňák obecný v Cádizském zálivu, langusty v Sanlúcaru, bílé krevety v Huelvě a sardinky v Málaze (grilované na ohni – tzv. "Espetos").
V horských oblastech jsou příhodné podmínky pro chov zvířat, v této oblasti především prasat iberského plemene, označení původu D.O. zde nesou jamóny ze tří oblastí: jamón de la Sierra de Huelva, de Los Pedroches a de Trevélez.
Na venkově se v úrodných oblastech údolí řek pěstují základní suroviny pro přípravu zdejších pokrmů: luštěniny, obilniny a spousta zeleniny. Připravují se jídla jako mléčná a rýžové kaše, opečené kousky chleba ("Migas de pan").
I když má každá oblast své specifické pokrmy, typické pro celý region jsou ty následující: smažené ryby všech druhů, studená polévka "Gazpacho, Gazpachuelo, Porra a Salmorejo" – jednoduchá příprava z rajčat, olivového oleje, octa, česneku, chleba a papriky; dále omáčky Ajo Blanco, Ajo Colorado, Ali Oli.
Pro přípravu sladkostí jsou nejpoužívanějšími suroviny mandle a med, jejich kombinací se připravují typické dezerty: sušenky mantecadas a polvorones, koblížky pestiños, marcipán alfajores a sladké tyčinky churros.
Nelze opomenout proslulá andaluská vína - především tedy sladká dezertní jako jsou různé typy sherry, dále brandy získávaná systémem míchání ročníků "soleras a criaderas", proslulé sladké víno z Málagy, Moscatel, suchá vína Fino, Amontillado, Oloroso.
V osolené vodě uvaříme do měkka červenou řepu. Vyjmeme a ještě než zchladne, oloupeme a nakrájíme na čtverečky. Dáme do mísy společně s tuňákem.
Petrželovou nať a stroužky česneku nasekáme na jemno a nasypeme do mísy. Osolíme, pokapeme olejem a balzamickým octem.
Dobře promícháme.
Barva nazrálé jahody. Ve vůni vysoká zralost hroznů, jahod a malin, jahodových bonbónů a květin, zejména fialek. Chuť je plná a bohatá, jahodová s červeným ovocem s obrovskou svěžestí.
Informace o výrobci zde.
Za studena lisovaný olej z prvotřídních oliv. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni nebo pro přípravu rozmanitých čerstvých salátů.
Foto v tiskové kvalitě zde.
Sterilovaný rybí výrobek vakuově balený. Kvalitní tuňák se slunečnicovým olejem pocházející z Atlantického oceánu. Výrobek je vhodný zejména do různých potravinářských výroben, nebo do celé sítě Horeca.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.