Region Murcie je autonomní společenství na jihovýchodě Španělska při pobřeží Středozemního moře. Metropolí regionu je Murcia, podle níž je pojmenován také region.
I přesto, že zde panuje velké sucho, jedná se díky rozvinutému zavlažovacímu systému o jednu z nejúrodnějších oblastí Španělska, kde se pěstují především citrusové plody, rýže, zelenina a luštěniny.
Tradičně se zde provádí domácí vepřové zabíjačky, jednotlivé části prasete se pak často udí. Uzení je typické také pro mořské ryby - známá je uzená treska a uzený tuňák.
Základními ingrediencemi pro přípravu pokrmů jsou paprika - jak čerstvá zelenina (např. feferonky), tak koření (sladká, sladká uzená a pálivá), rajčata, mangold, zelené fazolové lusky, cuketa a rýže Calasparra (druh kulaté rýže).
Z citrusových plodů především citrony, mandarinky a pomeranče, dále třešně, fíky, meruňky, broskve a hrušky z Jumilly.
Typickými pokrmy jsou masový dort, zeleninové saláty, masový vývar, "Zarangollo" (míchaná vejce s cibulí a dýní), dušené pokrmy (většinou kombinace masa a zeleniny-nejčastěji bobů), pečené brambory, různé variace rýžových pokrmů (rýže se zeleninou s vepřovými žebírky, s krůtím masem, s rybím masem, rýže s bramborem a jitrnicí).
Z ryb je nejoblíbenější parmice, která se používá i k přípravě kaviáru. Jikry jsou vůbec oblíbeným pokrmem a jedí se smažené, uzené, vařené a v různých nálevech. Ryby se často udí, nejznámější je uzená treska, ze které se dělají karbanátky či kuličky do polévky.
Z dezertů jsou nejproslulejší "Paparajotes", který se připravuje z listů citronovníku, které se obalí v těstíčku, osmaží na pánvi a podávají se posypané cukrem a skořicí. Dále ovocný sirup "Arrope" z fíků, "Tocino de cielo", sladké preclíky "Almojábana".
Z nápojů je nutno jmenovat likér "Mantellina", který se připravuje z anýzu, vody, medu a citronů. Proslulá jsou také vína, v Murcii se nachází 3 oblasti s označením původu D.O.: Jumilla, Yecla a Bullas.
Regionálním svátkem je 9.červen, který je připomenutím vzniku nezávisloti Murcie na ostatních regionech Španělska.
Tresku dáme vařit v hrnci cca 20 minut. Poté vyjmeme, osušíme a rozdrobíme na kousky, vybereme kosti. Vodu v hrnci necháme na pozdější použití.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm oloupané a na kousky nakrájené rajče a cibuli. Poté přidáme mouku a mletou papriku, promícháme a vše přelijeme do hrnce s vodou, ve které jsme vařili tresku. Přidáme hrášek, brambory oloupané a nakrájené na kousky a artyčoky, ze kterých jsme vykrájeli jen srdíčka. Vše povaříme.
Kuličky připravíme ze směsi rozdrobeného tresčího masa, stroužků česneku utřených se solí, vajec a strouhanky. Dle potřeby přidáme trochu vody. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a kuličky na něm do zlatova osmahneme. Poté je vyjmeme, osušíme a přidáme do hrnce. Povaříme 15 minut.
Barva světlá nažloutlá, místy až se zelenými odlesky, intenzivní aroma citrusových až grepových tónů s trávovinou. V těle lehčí, svěží kyselinka s citrusovými plody, bylinkami a květinami. Velmi příjemné, harmonické. Informace o výrobci zde.
Velmi kvalitní mleté, dobře usušené plody mají oranžově červenou barvu sladké papriky. Vhodná pro přípravu různých uzenin, polévek, omáček či gulášů.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.