Region Murcie je autonomní společenství na jihovýchodě Španělska při pobřeží Středozemního moře. Metropolí regionu je Murcia, podle níž je pojmenován také region.
I přesto, že zde panuje velké sucho, jedná se díky rozvinutému zavlažovacímu systému o jednu z nejúrodnějších oblastí Španělska, kde se pěstují především citrusové plody, rýže, zelenina a luštěniny.
Tradičně se zde provádí domácí vepřové zabíjačky, jednotlivé části prasete se pak často udí. Uzení je typické také pro mořské ryby - známá je uzená treska a uzený tuňák.
Základními ingrediencemi pro přípravu pokrmů jsou paprika - jak čerstvá zelenina (např. feferonky), tak koření (sladká, sladká uzená a pálivá), rajčata, mangold, zelené fazolové lusky, cuketa a rýže Calasparra (druh kulaté rýže).
Z citrusových plodů především citrony, mandarinky a pomeranče, dále třešně, fíky, meruňky, broskve a hrušky z Jumilly.
Typickými pokrmy jsou masový dort, zeleninové saláty, masový vývar, "Zarangollo" (míchaná vejce s cibulí a dýní), dušené pokrmy (většinou kombinace masa a zeleniny-nejčastěji bobů), pečené brambory, různé variace rýžových pokrmů (rýže se zeleninou s vepřovými žebírky, s krůtím masem, s rybím masem, rýže s bramborem a jitrnicí).
Z ryb je nejoblíbenější parmice, která se používá i k přípravě kaviáru. Jikry jsou vůbec oblíbeným pokrmem a jedí se smažené, uzené, vařené a v různých nálevech. Ryby se často udí, nejznámější je uzená treska, ze které se dělají karbanátky či kuličky do polévky.
Z dezertů jsou nejproslulejší "Paparajotes", který se připravuje z listů citronovníku, které se obalí v těstíčku, osmaží na pánvi a podávají se posypané cukrem a skořicí. Dále ovocný sirup "Arrope" z fíků, "Tocino de cielo", sladké preclíky "Almojábana".
Z nápojů je nutno jmenovat likér "Mantellina", který se připravuje z anýzu, vody, medu a citronů. Proslulá jsou také vína, v Murcii se nachází 3 oblasti s označením původu D.O.: Jumilla, Yecla a Bullas.
Regionálním svátkem je 9.červen, který je připomenutím vzniku nezávisloti Murcie na ostatních regionech Španělska.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm do zlatova papriky nakrájené na proužky a jednotlivá žebírka. Poté přidáme na malé kousky nakrájené fazolové lusky, stroužky česneku a petrželovou nať. Rajče spaříme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a přisypeme na pánev. Necháme prohřát asi 6 minut, poté přilijeme vodu dle potřeby, osolíme a přidáme šafrán. Necháme vařit 12 minut. Poté přidáme rýži a vaříme dalších 20 minut.
Barva nazrálé jahody. Ve vůni vysoká zralost hroznů, jahod a malin, jahodových bonbónů a květin, zejména fialek. Chuť je plná a bohatá, jahodová s červeným ovocem s obrovskou svěžestí.
Informace o výrobci zde.
Typické španělské koření
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.