Madrid - hlavní město Španělska od roku 1561, který leží v geografickém středu Pyrenejského poloostrova. Město, v němž sídlí královská rodina. A taktéž hlavní město stejnojmenné provincie, která je současně jednou ze 17 autonomních oblastí Španělského království. Majestátní město se širokými třídami se zelení, s velkými kruhovými náměstími a mnoha pompézními stavbami renesančního stylu, ale i stylu moderního. Je velice dobře uspořádáno, má i mnoho zákoutí se zelení, takže člověk se tu cítí velice dobře. K nejznámějším památkám města patří Alcázar - pevnostní palác, který sloužil až do 18. století jako královské sídlo. K dalším světoznámým památkám právem patří muzeum - El Prado, v němž je možno shlédnout umělecká díla světoznámých malířů. Region hraničí na severozápadě s autonomním společenstvím Kastilie a León, na jihu a východě s autonomním společenstvím Kastilie - La Mancha. Část regionu na hranici s autonomním společenstvím Kastilie a León je velice hornatá. Hranici s tímto regionem vymezuje Kastilské pohoří (Cordillera Central), ve kterém pramení zdejší řeky, jako např. Tajo a Manzanares. Madridské klima je kontinentální - středomořské a je silně ovlivněno městskými podmínkami.
Toto královské město má svůj vlastní charakter - uchvátí své návštěvníky, přijímá přicházející bez otázek, odkud jsou. Jako by je bralo za vlastní. Stejně tak se děje i s gastronomií. Madrid adoptoval gastronomii ze zbytku Španělska a některé pokrmy vzal jako své. Proto zde naleznete kuchyni ze všech regionů země, jež přinesli obyvatelé, kteří se sem přistěhovali. Každý si zde může vybrat z nepřeberného množství jídel a lahůdek, které se zde připravují. Obyvatelé Madridu velice rádi navštěvují své restaurace a bary. Den ve městě začíná v kavárně při šálku dobré kávy a "churros", což je koblihové těsto smažené ve velkých závitcích, které s pak lámou a namáčejí v kávě nebo čokoládě. Madriďané velice rádi jí ve stoje a k tomu velice dobře slouží právě malé bary. I když jak oni sami říkají: "ve skutečnosti nejíme, ale jen se omezujeme v ochutnávání. A den pokračuje polední ochutnávkou španělské omelety - "tortilla espaňola", která je zde velice oblíbená i když původní recept je z jiného regionu. A takto bychom mohli pokračovat až do večera. Španělská gastronomie je i gastronomií Madridu.
Pokud opustíme restaurace a bary a podíváme se na domácí kuchyni, tak můžeme říct, že obyvatelé tohoto regionu mají v oblibě pokrmy připravované na pánvi, jako např. masové kuličky - "albóndigas", krokety všeho druhu - "croquetas", šneky - "caracoles", dršťky - "callos a la madrileňa", dále vnitřnosti jako srdce, ledvinky - "riňones", játra, čočku s klobáskou - "lentejas con chorizo". Velké oblibě se těší i pečené maso. Delikatesou je pečené selátko - "cochinillo asado" nebo dušená slepice s jamónem a šafránem - "gallina pepitoria". A jak je již zvykem, po dobrém jídle následuje i dobrý dezert jako např. koblihy Svatého Isidra - "rosquillas de San Isidro", nebo taštičky plněné krémem - "bartolillos de crema".
Jak již bylo řečeno - Madrid i celý region si vzali za svou gastronomii celého Španělska a dohlíží na to, aby důstojně reprezentovala a chutnala. A daří se jim to velice dobře, co říkáte...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 2. 5. 2013 - Den autonomní oblasti Madrid
Omyté a oloupané brambory nakrájíme podélně na hranolky a osolíme. Osmažíme dozlatova na oleji 6-8 minut. Na další pánvi rozpálíme olej, na kterém osmažíme volská oka. Servírujeme tak, že na hranolky rozprostřeme volská oka, která vidličkou lehce rozbijeme na kousky.
Tradiční španělský ležák, který se vyváží do mnoha koutů světa.
Extra panenský olivový olej – olivový olej nejvyšší kvality. Pochází z prvního lisování, má dokonalou chuť a vůni. Je získáván výhradně mechanickými postupy a není chemicky upravován. Je vhodný zejména pro studenou a méně je využíván v teplé kuchyni.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.