Baleárské ostrovy je souostroví na západě Středozemního moře. Politicky je to provincie a současně i jedno z autonomních oblastí Španělska. Ostrovy se skládají se dvou skupin: vlastních Baleár ( zahrnují ostrovy Mallorca, Menorca a několik dalších menších ostrůvků) a Pytyuských ostrovů ( zahrnujících ostrovy Eivissa, Formentera a několik ostrůvků). Největším z těchto ostrovů je Mallorca, která je také nejoblíbenější destinací turistů. Při severním pobřeží ostrova se nachází relativně vysoké pohoří s nejvyšším vrcholem Silla de Tordellas, jinak na ostrovech převažuje nížina.
Metropolí regionu, který tvořil součást Aragonského království je Palma de Mallorca. Úředním jazykem na ostrovech je katalánština a španělština. Administrativně se region člení na čtyři ostrovní celky: Formentera, Ibiza, Mallorca, Menorca, z nichž každou spravuje vlastní ostrovní rada.
Má se za to, že název Baleárské ostrovy vznikl díky Féničanům, kteří takto pojmenovali ostrovy Mallorca a Menorca a zanechali zde stopy, ať už se jedná o kulturu či gastronomii, stejně tak jako další národy obývající tyto krásné ostrovy- Kartaginci, Řekové, Římané, Arabové, Španělé a mnoho dalších. Ale snad největší vliv zde měli Římané, kteří zde vládli téměř 500 let. Od počátku jejich vlády se ostrovy sjednotily a Římané dali jméno těmto čtyřem ostrovům jako "BALEÁRSKÉ OSTROVY". Římané začali pracovat s půdou, pěstovat olivy a mandlovníky. Jejich zkušenosti se šířily jako semínko, z kterého vyroste strom a dává skvělé plody. Jejich kulinářský um dal základ pokrmům, které se vaří dodnes. A stejně bychom mohli vzpomenout i arabský národ pěstující vinnou révu ne pro vína, ale pro své sladké plody, jejichž milovníci jsou a proto jsou také nejlepší co se týče přípravy sladkých jídel a dezertů. A mnoho a mnoho dalších národů, které zanechaly svůj otisk v gastronomii těchto ostrovů.
Baleárská kuchyně je jedna z nejvíce reprezentativní tzv. "středomořské diety", či chcete-li "dieta mediterránea". Kuchyně, která kombinuje rostlinnou stravu s mořskými plody, rybami, olivovým olejem, mandlemi, vinnou révou, datlemi a třtinovým cukrem.
Základními surovinami jsou tedy rajčata, bílá cibule, ostrovní papriky, artyčoky, zelené fazolky, mrkev. Z mořských plodů to jsou slávky, ústřice, langusty, atd. Maso se konzumuje v menším množství a je to hlavně hovězí a skopové. Ostrované jsou však velkými milovníky sýrů. Nejznámějším sýrem zde vyráběným je sýr "Mahón" , který je z kravského mléka a nese označení "Denominación de Origen", což je označení pro kvalitu původu. A je zde mnoho dalších kvalitních surovin pro přípravu skvělého jídla.
Kulinářskými klenoty souostroví je např. "Ensalada de alcachofas" – salát z artyčoků, dále "Coca de pimientos" – paprikový koláč, který se podává jako překrm. Z ovocných jídel je to např. "Higos al horno" – pečené fíky. Z rybích jídel např. "Atún a la ibincenca" – tuňák na ibizský způsob nebo plněné kalamáry – "Calamares rellenos". Velice známou je pikantní, papriková klobása "sobrassada", která se přidává do pokrmů. Z omáček je velice známá česneková omáčka "Salsa ajoaceite" nebo omáčka vhodná na ryby "Salsa verde". A samozřejmě nesmí chybět dezerty, "Ensaimada" – šnek z kynutého těsta, který si s oblibou kupují turisté domů nebo horký nugát – "Turrón quemado".
Baleárské ostrovy svou krásou a nezapomenutelnou gastronomií dobyly svět ...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 1. 3. 2012 – Den Baleárských ostrovů
Očištěné a umyté kalamáry si naporcujeme. Oddělíme hlavu, chapadla a přísavky tak, aby nám zůstalo jen tělo, které lehce osmahneme na pánvi s olejem. Přebytečný tuk odsajeme.
Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme nakrájená chapadla, hlavu a přísavky a lehce osmahneme. Po osmažení přidáme nakrájené bylinky, piniové oříšky, strouhanku, koření, sůl, vejce a najemno nakrájené, vepřové maso a dobře promícháme. Touto směsí naplníme tělo kalamárů a lehce zašijeme, aby nám náplň nevytekla. Dáme na pánev na olej, osmahneme, lehce podlijeme vodou a dusíme na mírném ohni do měkka. Jako přílohu podáváme hranolky.
Barva průzračná žlutá s lesknoucími zlatými tóny a kovově zelenkavými odrazy. Aroma ananasu s citronovým nádechem. V chuti fenykl a tóny fíkovníku. V ústech je vyvážené a svěží s jemnou delikátní hořčinkou v závěru.
Informace o výrobci zde.
Zlatý pohár Víno a Destiláty 2008.
Bronzová medaile Štika fórum 2008.
Zlatý pohár Víno a Destiláty 2007.
Velmi kvalitní mleté, dobře usušené plody mají oranžově červenou barvu sladké papriky. Vhodná pro přípravu různých uzenin, polévek, omáček či gulášů.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.