... "Tierra de Montaña" - "Země hor"- takovéto pojmenování přísluší této nádherné krajině rozkládající se na severu Španělska.
Kantábrie - další provincie a autonomní oblast Španělska, která se nachází mezi Biskajským zálivem a Kantaberským pohořím na severu země. Hornaté území, které na východě sousedí s Baskickem, na západě s Asturií a na jihu s Kastilií a Leónem a s hlavním přístavním městem Santander. Atraktivní pobřeží s nádhernými plážemi a typickými rybářskými městečky doplňuje malebná horská krajina a údolí ve vnitrozemí. Zvláštností je Peňa Labra, které se také říká Hora tří moří. Pramení tu řeka Pisuerga, která ústí do Duera vlévajícího se do Atlantiku, Híjar, který přechází v Ebro vlévající se do Středozemního moře a Nansa končící v Biskajském zálivu. I proto se této provincii také říká tzv. "zelené Španělsko".
Za své pojmenování vděčí tato provincie jednomu kmeni Keltů, jehož příslušníci si říkali Cantabri a žili na území dnešní Kantábrie. V 5. století po Kristu byli Keltové vytlačeni kmeny západogótskými. Ty se zmocnily Kantábrie a vybudovali posléze tehdejší hlavní město Amayu. Na začátku 19. století převzali nad severním Španělskem vládu Francouzi a tím způsobem ovládli i samotnou Kantábrii. V roce 1981 pak Kantábrie dosáhla autonomie v rámci Španělska.
Kantábrie je též velmi bohatá argeologické nálezy. Těmi nejznámější a nejstarší jsou tzv. "Cuevas de Altamira", neboli jeskyně Altamira, kde paleolitický člověk zanechal zvlášť cenné svědectví v podobě jeskynních maleb. Jejich stáří se odhaduje 15 000 let a přítomnost člověka dosvědčují i další jeskynní malby, které jsou ve velmi dobrém stavu a jsou dokladem rozsáhlé historické minulosti jeskynního systému. I proto patří mezi světové kulturní dědictví Unesco.
Kantábrijskou gastronomii můžeme definovat jako velice tradiční a typickou dané oblasti hor, lesů, luk a moře. A jak říkají sami Kantábrijci, své pomyslné spižírny mají v horách - kde mají uschovánu zvěřinu, maso, mléko a sýry, v údolí a v řece - odkud mají zeleninu, drůbež a ryby a moře - kde mají schované zásoby darů moře.
A jako pozvánku na malou ochutnávku pokrmů z této oblasti můžeme nabídnout např. "ensalada de pollo con espárragos" - studený předkrm z kuřecího masa s chřestem, hrášek s jamónem - "guisantes con jamón" , skvělé "lentejas en puré" - čočkový nákyp nebo žampionovou omeletu - "tortilla de champiňones". Z masa, vepřové kotletky na sherry - "chuletas de cerdo al jerez". Hojně používanou rybou je pstruh - "truchas con jamón", z darů moře pak např. losos - "salmón con crema de verduras" - losos se zeleninovým krémem a mnoho dalších. A jako sladkou tečku doporučujeme tradiční tvarohový koláč – "quesada pasiega tradicional".
Snad se Vám naše malá ochutnávka této oblasti i její tradiční gastronomie líbila a najdete si mezi nimi jak oblíbené místa, které potěší Vaši duši, tak pokrmy, které potěší Vaše chuťové pohárky.
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 12. 8. 2012 - Den Kantábrie
Pstruhy omyjeme, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme nakrájenou slaninu, lehce osmahneme, aby slanina pustila sádlo a dáme z pánve stranou. Na tomto oleji také osmahneme plátky jamónu a opět dáme z pánve stranou. Na stejném oleji osmažíme rybu dozlatova předem obalenou ve strouhance. Rybu servírujeme na plátku jamónu, zdobíme kousky citrónu a zeleným salátem.
Barva průzračná žlutá s lesknoucími zlatými tóny a kovově zelenkavými odrazy. Aroma ananasu s citronovým nádechem. V chuti fenykl a tóny fíkovníku. V ústech je vyvážené a svěží s jemnou delikátní hořčinkou v závěru.
Informace o výrobci zde.
Zlatý pohár Víno a Destiláty 2008.
Bronzová medaile Štika fórum 2008.
Zlatý pohár Víno a Destiláty 2007.
Chlazený, masný výrobek- sušené vepřové maso připravované tradiční metodou solení a sušení na vzduchu, zrání cca 12 měsíců.
Chlazený výrobek, určen k osobnímu odběru.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.