


V regionu Aragón najdeme jak úrodné údolí řeky Ebro, kde se daří pěstování ovoce a zeleniny, tak pohoří Pyreneje a Sierras Ibéricas, kde je rozšířen chov rozmanitých zvířat. Aragonská gastronomie tedy vychází ze surovin pěstovaných a chovaných na svém území, ale hojně využívá také surovin svých sousedů a plodů moře.
Ze zeleniny je nutno jmenovat především rajčata, cibuli (proslulá je zejména cibule od pramene řeky Ebro, která nepálí), brutnák lékařský (využíván jako bylina i zelenina – listy se používají jako zelenina, chutí připomíná okurky, připravuje se i na sladký způsob), artyčoky, česnek, listový salát, okurky atd. V podzimním období je oblíben sběr hub, které rostou hojně v lesích.
Nejvíce používaným ovocem jsou broskve, zdejší nesou dokonce označení původu D.O., jsou známé jako broskve z Calandy. Dalším ovocem jsou třešně, hrušky a černé olivy (používané k přípravě olivády).
V Pyrenejích je oblíben lov zvěře, takže se v jídelníčcích místních restaurací setkáme s divočinou, především jsou oblíbení zajíci, bažanti a divocí králíci. Pořádají se zde také vepřové zabíjačky, na kterých se připravují jitrnice a jelita, klobásky, typická aragonská tlačenka "Chireta", vepřová krev s cibulí atd.
Proslulý je i jamón z Teruelu, jehněčí maso "Ternasco de Aragón", jehněčí v pálivé omáčce "Cordero al chilindrón", kuře v pálivé omáčce "Pollo a la chilindrón" a dušené kuře "Pollo en pepitoria". Z ryb je oblíbená treska – "Bacalao ajoarriero" – připravené z nasolené tresky s česnekem, zapečená treska se sýrem "Bacalao a la baturra", sardinky se zelenými fazolovými lusky, pstruzi po aragonsku, žabí stehýnka atd.
V této oblasti se tradičně zpracovávají také sýry, jako např. ovčí sýr "Queso de Tronchón", který byl jmenován i v knize El Quijote od Cervantese. Z dalších můžeme jmenovat např. Alcaňiz, Biescas či Benasque.
Oblíbeným pokrmem jsou tzv. "Migas", které se připravují z česneku, cibule, slaniny, choriza a jitrnice, ke kterým se jí čerstvé hrozny.
Šnečky dáme do hrnce do studené vody, přidáme bobkový list, 1 pálivou papričku a 2 prolisované stroužky česneku. Přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Vodu vyměníme za studenou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
V hliněném hrnci na olivovém oleji osmahneme do zlatova cibuli a 1 stroužek česneku, poté přidáme chorizo a slaninu na kousky, přisypeme mouku, papriku mletou, rajčata, promícháme a necháme prosmažit. Na pánev nyní přidáme uvařené šnečky a trochu vývaru, dále 1 pálivou papričku a petrželovou nať nasekanou na drobno. Vaříme dalších 15 minut.
Výborně chutná jako studený tapas s čerstvým pečivem.
Barva průzračná žlutá s lesknoucími zlatými tóny a kovově zelenkavými odrazy. Aroma ananasu s citronovým nádechem. V chuti fenykl a tóny fíkovníku. V ústech je vyvážené a svěží s jemnou delikátní hořčinkou v závěru.
Informace o výrobci zde.
Zlatý pohár Víno a Destiláty 2008.
Bronzová medaile Štika fórum 2008.
Zlatý pohár Víno a Destiláty 2007.
Zelené,velmi pálivé papričky,které jsou výborné jako zeleninová příloha nebo k dochucení různých pokrmů.
Velmi kvalitní mleté, dobře usušené plody mají oranžově červenou barvu sladké papriky. Vhodná pro přípravu různých uzenin, polévek, omáček či gulášů.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.