Krajina Dona Quijote de la Mancha, který neodmyslitelně patří k autonomní oblasti Kastilie - La Mancha, která se rozkládá v jižní polovině španělského vnitrozemí. Na západě hraničí s autonomní oblastí Extremadura, na jihu s Andalusií a Murcií, na východě s Valencií. Většina kraje je tvořena suchou a větrnou náhorní plošinou La Mancha, která je největší ve Španělsku. Napříč severní částí oblasti protéká řeka Tajo. Na jihu je oblast ohraničena pohořím Sierra Morena. Hlavním městem regionu je starobylé město Toledo, ve kterém se nacházející skvosty architektury maurské, židovské a křesťanské. Říká se, že má-li člověk na návštěvu Španělska pouze jediný den, měl by věnovat právě tomuto městu.
Území Kastilie-La Mancha bylo odjakživa jen jakýmsi průchozím územím. Sloužilo z velké části jako pastviny. V dobách římské kolonizace tu byla zakládána ve větší míře velká hospodářství a tyto římské latifundie pak převzali vizigótské rodiny i muslimové. Území na jih od Toleda tvořilo hranice mezi křesťanským a muslimským světem, střežené z opevněných hradů. Málokdy tu byl klid, a tak není divu, že osídlování bylo velmi pomalé. Ani dnes není hustota osídlení příliš velká, měst je tu málo.
Tento region je také známý svými typickými, bělostnými, větrnými mlýny, které kontrastují s blankytně modrou oblohou a dodávají tak krajině zvláštní ráz - jako by se zde zastavil čas. Kastilie - La Mancha je také krajinou vinařskou a to dokonce největší na světě. Produkuje skvělá vína, která se importují do celého světa. Dalším prvenstvím je produkce šafránu, který se pěstuje právě zde, výroba vysoce kvalitního olivového oleje, tradiční pěstování fialového česneku a samozřejmě nesmí chybět zmínka o sýrech - ovčím a kozím, jež nesou označení D. O. La Mancha, což je označení o kvalitě původu těchto výrobků.
Základními surovinami používanými v této oblasti je samozřejmě česnek, kvalitní, olivový olej, rajčata, paprika, fazole, brambory. Z masa je nejvíce používáno maso hovězí, kuřecí, králičí a skopové. Z ryb je to pak treska, pstruh, sardinky. A samozřejmě nesmí chybět již zmiňované sýry.
Nejznámějšími pokrmy Kastilie - La Mancha je např. "migas ruleras", což je chlebová pánev, která se podává jako teplý předkrm. Jako studený předkrm je osvěžující tuňákový salát s rajčaty a ovčím sýrem - "mojete con queso en aceite". Ze zeleninových jídel je velice oblíbená smažená, zeleninová směs – "pisto manchego". Polévka není velmi tradičním pokrmem Španělska, avšak zde se připravuje horká, česneková – "sopa de ajo". Z masitých jídel doporučujeme ochutnat např. dušeného zajíce na víně – "liebre al vino tinto". A jak je zde zvykem, po jídle přichází dezert v podobě sladkých kytiček z palačinkového těsta – "flores de sartén".
Zdravé jídlo na zdravém vzduchu, jednoduché, ale výživné pokrmy připravované s láskou a pokorou k této nádherné části Španělska...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 31. 5. 2013 – Den Kastilie – La Mancha
Rajčata scedíme a nakrájíme na kousky. Vejce a cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Olivy na půl. Tuňáka rozdělíme na kousky. Vše dáme do podlouhlé, hlubší misky, zalijeme olivovým olejem a necháme marinovat v lednici cca 1 hodinu. Servírujeme s bílým chlebem a nakrájeným, ovčím sýrem zalitým olivovým olejem v samostatné misce.
Barva intenzivní jahodová s čistým jasným až fialovým lemem. Ovocné a intenzivní aroma jahod, malin a černého rybízu. V ústech lehká bylinná a květinová chuť připomínající fialku. Je svěží, lehké s kulatým dozvukem.
Informace o výrobci zde.
Bronzová medaile Vínorevue Prague Trophy 2008 Stříbrná medaile Víno Revue 2010
Španělské odrůdové černé olivy extra kvality z prvotřídní sklizně ze Sevilly. Jsou odpeckovány a následně ručně ukládány do sklenic. Foto v tiskové kvalitě zde.
Extra panenský olivový olej – olivový olej nejvyšší kvality. Pochází z prvního lisování, má dokonalou chuť a vůni. Je získáván výhradně mechanickými postupy a není chemicky upravován. Je vhodný zejména pro studenou a méně je využíván v teplé kuchyni.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.