Navarru lze rozdělit na 3 velmi rozdílné části: horské hřbety Pyrenejí na severu, s výjimečnými krajinami jako je například Baztanské údolí; La Ribera na jihu, prostá země s malými lagunami a úrodným údolím řeky Ebro; a mezitím La Zona Media, s působivou krajinou jako Hoces de Lumbier či Arbayun. Geografická rozdílnost tohoto regionu předurčuje také rozdílnost v gastronomii.
Sever je ideální pro pastvu dobytka, především vepřů, krav (2 plemena nesou dokonce označení D.O. - "Ternera de Batzán a de Ulzama"), ovcí a koz. Setkáme se zde proto s převahou masitých pokrmů. Připravuje se také hodně divočiny – bažanti, vysoká zvěř a holubi.
Historicky zde dominuje produkce mléka a mléčných výrobků – sýrů (D.O. Roncal a Idiazábal), tvarohu a jogurtů. Je protkán sítí řek a potůčků, které jsou zdrojem pstruhů, kteří se zde hojně připravují ("Truchas a la Navarra").
Ve střední části Navarry dominuje pěstování oliv a obilnin, dále také fazolí, paprik a chřestu. Traduje se, že konkrétně v této části Španělska vznikla typická bramborová tortilla ("Tortilla de patata"), kterou za dávných dob jedna prostá vesnická žena chtěla uctít generála Zamalacárrguiho a jeho posádku. Jelikož neměla mnoho surovin, použila brambory a vejce.
V této střední části se nachází hlavní město regionu - Pamplona, které je světově proslulé fiestou San Fermín (6.-14.července.), kdy se v ulicích města prohání býci. Zde se jí tzv. "Menestra", což je zeleninová směs se šunkou, dále artyčoky se slávkami jedlými, hrášek se šunkou jamón, bílé fazole ve stylu Sanguesa, boby s vepřovou oháňkou a jitrnicí, jehněčí v pálivé omáčce "chilindrón", vepřové nožičky po navarsku, dušené býčí maso.
A konečně jižní Ribera - úrodné údolí řeky Ebro, od Logroňa až po hranice s regionem Aragon. Pěstují se zde rajčata, chřest, zelené a červené papriky, hrášek, květák, artyčoky, brambory, mangold atd. Proslulé z této oblasti jsou také uzeniny: navarská klobása "Chistorra", Chorizo z Pamplony, jelita, jitrnice a tradiční domácí klobásky a choriza.
Významnou komoditou této oblasti jsou navarská vína, jelikož sem zasahuje nejznámější oblast pro pěstování vín - La Rioja. D.O. Navarra je proslulá především růžovými víny. Dále se zde vyrábí typický anýzový likér "Pacharan" (obsah alkoholu 25-30%, vyráběný macerací trnek), který se zde popíjí už od Středověku. Dalšími likéry jsou bylinné, ostružinové, malinové, ze šípkových růží. Všechny mají pomáhat lepšímu trávení.
Oficiálním regionálním svátkem je 3. prosinec - Den patrona regionu - Sv. Francisca Javiera.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm do zlatova stroužky česneku. Odložíme na pozdější použití.
Na stejném oleji osmažíme kousky tresky. Poté odložíme do hliněné nádoby a zakryjeme pokličkou. Necháme chvíli odpočinout.
Poté poléváme olivovým olejem, posypeme česnekem a petrželovou natí a podáváme teplé.
Barva je zlatě žlutá, s jemnými zelenými odlesky. Lahodné, ovocné (hruška, ananas) aroma, charakteristické pro odrůdu Viura. Svěží a ovocná chuť, vyvážená, s dlouhým závěrem.
Informace o výrobci zde.
Za studena lisovaný olej z prvotřídních oliv. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni nebo pro přípravu rozmanitých čerstvých salátů.
Foto v tiskové kvalitě zde.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.