Nebo-li Castilla y León je největší ze 17 autonomních oblastí Španělska. Rozkládá se v severní části vnitrozemí u portugalských hranic. Na jihu sousedí s autonomní oblastí Extremadura, Madrid a Kastilie - La Mancha, na severovýchodě sousedí s oblastí Rioja a Baskicko. Na severu sousedí s Asturií a Kantábrií. Na hranicích se rozkládá např. pohoří Kastilské nebo Leónské, které tvoří pomyslné hranice této provincie. Centrální část tvoří náhorní plošina. Regionem protéká také jedna z nejdůležitějších řek Španělska - Duero. Tento správní celek vznikl spojením dvou historických celků - Leónu a Starou Kastilií. Hlavním městem regionu je Valladolid.
Země obilných polí, vinic a řek pramenících v majestátních horách, které se v nich zrcadlí, země planin a lesů, země vonící tymiánem a divokými růžemi... modré nebe a bílé zasněžené vrcholky - jak zajímavý a rozmanitý kontrast, tolik pestrosti v jedné krajině. Tolik století historie, která se odráží i v této moderní době a nabízí nám neuvěřitelnou podívanou v podobě středověkých hradů jako z pohádky, římských a románských staveb, katedrál a poutních míst.
Kastilie - León, jehož zdrojem bohatství je především zemědělský a potravinářský průmysl, který dává práci většině obyvatelstva žijící v této krajině a díky jeho vysoké produktivitě přináší tak obrovské finanční částky do pokladny jak tohoto regionu, tak i do celého Španělského království. To jsou data, která se promítají do aktivit spojených se spotřebou masa, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, mouky, vín, likérů a mnoho dalších výrobků. Jednoduše řečeno, vysoká kvalita surovin se odráží v tržním potenciálu, staré tradice gastronomie jsou spjaty s inovacemi moderní kuchyně toho regionu.
Gastromie tohoto regionu je jednoduchá na přípravu, ale složitější ve výběru, protože kdo by odolal skvělému, teplému tapas "puchero labrador" - neboli vařenému jehněčímu se zeleninou. Nebo snad "patatas amarillas" - šafránové brambory? Těžký výběr... A co takhle dát si pečenou kančí panenku "lomo de jabalí asados" - to zní dobře, co říkáte... Velice známým pokrmem je tzv. "zkažený hrnec" - olla podrida, ale nebojte, vůbec není zkažený, chutná skvěle. Dalším kulinářským zážitkem by pak mohla být "paella leonesa" – paella z Leónu, v které je zastoupeno jak maso, tak mořské plody a zelenina. No a na závěr by to chtělo nějakou sladkou tečku v podobě dezertu a to např. máslových kuliček, "mantequilla de soria", které se jen rozplývají na jazyku.
Jak již bylo řečeno, Kastilie - León je zemí skvělého jídla...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 23. 4. 2013 - Den Kastilie - León
Fazole si dopředu namočíme. Vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Během vaření vyměníme 2x vodu. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibulku, po chvíli česnek a oloupaná rajčata zbavená semínek. Promícháme a osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou petržel. Vše dobře promícháme a necháme směs vařit, dokud nejsou fazole poloměkké. Před dovařením si 2 lžíce fazolí rozmačkáme a vrátíme zpět – slouží k zahuštění. A můžeme podávat např. s chlebem či toustem.
Tradiční španělský ležák, který se vyváží do mnoha koutů světa.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.