Madrid - hlavní město Španělska od roku 1561, který leží v geografickém středu Pyrenejského poloostrova. Město, v němž sídlí královská rodina. A taktéž hlavní město stejnojmenné provincie, která je současně jednou ze 17 autonomních oblastí Španělského království. Majestátní město se širokými třídami se zelení, s velkými kruhovými náměstími a mnoha pompézními stavbami renesančního stylu, ale i stylu moderního. Je velice dobře uspořádáno, má i mnoho zákoutí se zelení, takže člověk se tu cítí velice dobře. K nejznámějším památkám města patří Alcázar - pevnostní palác, který sloužil až do 18. století jako královské sídlo. K dalším světoznámým památkám právem patří muzeum - El Prado, v němž je možno shlédnout umělecká díla světoznámých malířů. Region hraničí na severozápadě s autonomním společenstvím Kastilie a León, na jihu a východě s autonomním společenstvím Kastilie - La Mancha. Část regionu na hranici s autonomním společenstvím Kastilie a León je velice hornatá. Hranici s tímto regionem vymezuje Kastilské pohoří (Cordillera Central), ve kterém pramení zdejší řeky, jako např. Tajo a Manzanares. Madridské klima je kontinentální - středomořské a je silně ovlivněno městskými podmínkami.
Toto královské město má svůj vlastní charakter - uchvátí své návštěvníky, přijímá přicházející bez otázek, odkud jsou. Jako by je bralo za vlastní. Stejně tak se děje i s gastronomií. Madrid adoptoval gastronomii ze zbytku Španělska a některé pokrmy vzal jako své. Proto zde naleznete kuchyni ze všech regionů země, jež přinesli obyvatelé, kteří se sem přistěhovali. Každý si zde může vybrat z nepřeberného množství jídel a lahůdek, které se zde připravují. Obyvatelé Madridu velice rádi navštěvují své restaurace a bary. Den ve městě začíná v kavárně při šálku dobré kávy a "churros", což je koblihové těsto smažené ve velkých závitcích, které s pak lámou a namáčejí v kávě nebo čokoládě. Madriďané velice rádi jí ve stoje a k tomu velice dobře slouží právě malé bary. I když jak oni sami říkají: "ve skutečnosti nejíme, ale jen se omezujeme v ochutnávání. A den pokračuje polední ochutnávkou španělské omelety - "tortilla espaňola", která je zde velice oblíbená i když původní recept je z jiného regionu. A takto bychom mohli pokračovat až do večera. Španělská gastronomie je i gastronomií Madridu.
Pokud opustíme restaurace a bary a podíváme se na domácí kuchyni, tak můžeme říct, že obyvatelé tohoto regionu mají v oblibě pokrmy připravované na pánvi, jako např. masové kuličky - "albóndigas", krokety všeho druhu - "croquetas", šneky - "caracoles", dršťky - "callos a la madrileňa", dále vnitřnosti jako srdce, ledvinky - "riňones", játra, čočku s klobáskou - "lentejas con chorizo". Velké oblibě se těší i pečené maso. Delikatesou je pečené selátko - "cochinillo asado" nebo dušená slepice s jamónem a šafránem - "gallina pepitoria". A jak je již zvykem, po dobrém jídle následuje i dobrý dezert jako např. koblihy Svatého Isidra - "rosquillas de San Isidro", nebo taštičky plněné krémem - "bartolillos de crema".
Jak již bylo řečeno - Madrid i celý region si vzali za svou gastronomii celého Španělska a dohlíží na to, aby důstojně reprezentovala a chutnala. A daří se jim to velice dobře, co říkáte...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 2. 5. 2013 - Den autonomní oblasti Madrid
Rybu omyjeme a osušíme, nasolíme zvenku i zevnitř. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Osmahneme je dorůžova na oleji. Na plech dáme opečené brambory s cibulí, osolíme a opepříme a pokapeme olejem z pánve. Strouhanku smícháme s nakrájenou petrželí a česnekem a dáme si ji stranou. Z citrónu si ukrojíme 2 kolečka, která vložíme do hlavy a do hřbetu ryby , který nakrojíme.
Rybu dáme na plech na brambory, zalijeme vínem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Občas podléváme. Takto pečeme 20 minut. Po této době rybu posypeme strouhankou smíchanou s česnekem a petrželí a necháme ještě zapéct dalších 5 minut. A servírujeme.
Barva světlá nažloutlá, místy až se zelenými odlesky, intenzivní aroma citrusových až grepových tónů s trávovinou. V těle lehčí, svěží kyselinka s citrusovými plody, bylinkami a květinami. Velmi příjemné, harmonické. Informace o výrobci zde.
Barva je zlatě žlutá, s jemnými zelenými odlesky. Lahodné, ovocné (hruška, ananas) aroma, charakteristické pro odrůdu Viura. Svěží a ovocná chuť, vyvážená, s dlouhým závěrem.
Informace o výrobci zde.
Extra panenský olivový olej – olivový olej nejvyšší kvality. Pochází z prvního lisování, má dokonalou chuť a vůni. Je získáván výhradně mechanickými postupy a není chemicky upravován. Je vhodný zejména pro studenou a méně je využíván v teplé kuchyni.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.