


Důležitým rysem této kuchyně je její rozmanitost, která vyplývá z geografických a kulturních kontrastů tohoto regionu.
Rozmanitost geografická je dána nespočetnými plážemi a samotným Středozemním mořem jako zdrojem mořských ryb, bohatostí řek a jejich sladkovodními rybami, lesy a hojností zvěře a v neposlední řadě velmi úrodnými oblastmi, kde se daří pěstování rýže, citrusových plodů, zeleniny, oliv a mandlí.
Rozmanitost kulturní se projevuje vlivy arabské, katalánské, aragonské a kastilské kuchyně.
OBILNINY
Samozřejmě všemu vévodí rýže, která se v tomto regionu hojně pěstuje. Používá se především k přípravě paelly, která existuje v různých variacích. Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou zelenina, kuře, mořské plody, ryby, hlemýždi.
Jako příloha se hojně používá omáčka "Ali oli".
I když se zde přímo nepěstuje obilí, díky oblíbenému pečivu se jedná také o využívanou plodinu. Pečivo se používá jako příloha, ale i surovina pro přípravu pokrmů (především strouhanka, opečené krajíce chleba). Vychází opět z historie, kdy si pastevci a rolníci zahušťovali pokrmy chlebem, aby se více zasytili.
Hojně se připravují také luštěniny, především hrách, fazole, cizrna a čočka.
VYDATNÉ POLÉVKY
Velkou tradici zde mají tzv. "pucheros a ollas", což jsou velmi vydatné polévky, připravované ve větších hrncích (puchero je něco větší než olla), které obsahují jak maso, tak zeleninu, luštěniny a ryby. Jsou velmi energetické. Ve Valencii je obecně zvykem připravovat vše v jednom hrnci či pánvi. Hrnec či pánev se poté postaví doprostřed stolu a konzumenti si nabírají přímo do menších talířků.
Samozřejmě i zde najdeme studenou polévku "Gazpacho".
SLADKOSTI
Zde je velmi patrný vliv arabské kultury, a to především v surovinách, které do regionu Arabové přinesli. Jedná se o mandle, rýži, cukrovou třtinu a citrusy.
Typickou sladkostí je turrón, buď z Jijony nebo Alicante, jehož hlavní složkou jsou mandle a med. Dále existuje v různých příchutích. Známá je také tzv. královská kaše, což je rýže s mlékem. Další typickou sladkostí je "Brazo de gitano" (Cikánské rámě) a samozřejmě marcipán.
VÍNA A LIKÉRY
V regionu se nachází celkem 3 autonomní oblasti pro pěstování valencijského vína: Utiel-Requena, Valencia a Alicante.
Pomerančům odkrojíme horizontálně horní část a lžící z nich vybereme dužinu tak, abychom nepoškodili slupku.
Dovnitř pomerančové slupky nalijeme rum a odložíme asi na hodinu do lednice, aby se slupka rumem nasákla.
Tvaroh smícháme s cukrem a máslem a promícháme vařečkou. Mícháním docílíme jemného krému.
Pomeranče vyndáme z lednice a odlijeme z nich rum. Naplníme je tvarohovým krémem a kandovaným ovocem, přilijeme i trochu pomerančové šťávy z odložené dužiny.
Nakonec nazdobíme zavařenými třešněmi a opět vložíme do lednice, kde je ponecháme do té doby, než začneme servírovat.
Tmavý rum Reserva extra kvality získaný destilací třtinové melasy,vhodný pro míchané nápoje.
Tmavý rum Reserva extra kvality získaný destilací třtinové melasy,vhodný pro míchané nápoje.
Koktejlové třešně extra kvality v mírně sladkém nálevu jsou určeny především pro přípravu a finální úpravu různých míchaných nápojů a koktejlů, ale jsou také skvělé k vychutnání samostatně.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.