Důležitým rysem této kuchyně je její rozmanitost, která vyplývá z geografických a kulturních kontrastů tohoto regionu.
Rozmanitost geografická je dána nespočetnými plážemi a samotným Středozemním mořem jako zdrojem mořských ryb, bohatostí řek a jejich sladkovodními rybami, lesy a hojností zvěře a v neposlední řadě velmi úrodnými oblastmi, kde se daří pěstování rýže, citrusových plodů, zeleniny, oliv a mandlí.
Rozmanitost kulturní se projevuje vlivy arabské, katalánské, aragonské a kastilské kuchyně.
OBILNINY
Samozřejmě všemu vévodí rýže, která se v tomto regionu hojně pěstuje. Používá se především k přípravě paelly, která existuje v různých variacích. Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou zelenina, kuře, mořské plody, ryby, hlemýždi.
Jako příloha se hojně používá omáčka "Ali oli".
I když se zde přímo nepěstuje obilí, díky oblíbenému pečivu se jedná také o využívanou plodinu. Pečivo se používá jako příloha, ale i surovina pro přípravu pokrmů (především strouhanka, opečené krajíce chleba). Vychází opět z historie, kdy si pastevci a rolníci zahušťovali pokrmy chlebem, aby se více zasytili.
Hojně se připravují také luštěniny, především hrách, fazole, cizrna a čočka.
VYDATNÉ POLÉVKY
Velkou tradici zde mají tzv. "pucheros a ollas", což jsou velmi vydatné polévky, připravované ve větších hrncích (puchero je něco větší než olla), které obsahují jak maso, tak zeleninu, luštěniny a ryby. Jsou velmi energetické. Ve Valencii je obecně zvykem připravovat vše v jednom hrnci či pánvi. Hrnec či pánev se poté postaví doprostřed stolu a konzumenti si nabírají přímo do menších talířků.
Samozřejmě i zde najdeme studenou polévku "Gazpacho".
SLADKOSTI
Zde je velmi patrný vliv arabské kultury, a to především v surovinách, které do regionu Arabové přinesli. Jedná se o mandle, rýži, cukrovou třtinu a citrusy.
Typickou sladkostí je turrón, buď z Jijony nebo Alicante, jehož hlavní složkou jsou mandle a med. Dále existuje v různých příchutích. Známá je také tzv. královská kaše, což je rýže s mlékem. Další typickou sladkostí je "Brazo de gitano" (Cikánské rámě) a samozřejmě marcipán.
VÍNA A LIKÉRY
V regionu se nachází celkem 3 autonomní oblasti pro pěstování valencijského vína: Utiel-Requena, Valencia a Alicante.
Rajče opečeme na olivovém oleji, oloupeme a zbavíme semínek, nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
V hmoždíři rozmačkáme pálivou papričku, stroužky česneku a petrželovou nať. Přidáme cibuli a rajče.
Za stálého míchání přiléváme olivový olej extra panenský, poté balsamický ocet a na konci osolíme. Dobře promícháme.
Za studena lisovaný olej z prvotřídních oliv. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni nebo pro přípravu rozmanitých čerstvých salátů.
Foto v tiskové kvalitě zde.
Červený vinný ocet vyrobený z odrůdy Pedro Ximénez, zrání 12 let, barva mahagonová, vůně ovocitá, chuť ořechů, fíků a datlí.
Zelené,velmi pálivé papričky,které jsou výborné jako zeleninová příloha nebo k dochucení různých pokrmů.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.