Andalusie je nejlidnatější a druhé největší autonomní společenství na jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Jelikož se skládá hned z 8 provincií, rozdílnost zdejší kuchyně je více než patrná. Velmi zjednodušeně ji lze ale rozdělit do tří oblastí: rozlišujeme gastronomii v přímořských oblastech a ve vnitrozemí dále na venkově a v horách (sierras).
Hned na úvod je třeba zmínit, že nejpěstovanější surovinou, která se pak více či méně objevuje ve všech pokrmech, jsou samozřejmě olivy a z nich získávaný olivový olej.
Na pobřeží se samozřejmě hojně konzumují pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů, každé město je vyhlášeno přípravou nějaké ryby: tuňák obecný v Cádizském zálivu, langusty v Sanlúcaru, bílé krevety v Huelvě a sardinky v Málaze (grilované na ohni – tzv. "Espetos").
V horských oblastech jsou příhodné podmínky pro chov zvířat, v této oblasti především prasat iberského plemene, označení původu D.O. zde nesou jamóny ze tří oblastí: jamón de la Sierra de Huelva, de Los Pedroches a de Trevélez.
Na venkově se v úrodných oblastech údolí řek pěstují základní suroviny pro přípravu zdejších pokrmů: luštěniny, obilniny a spousta zeleniny. Připravují se jídla jako mléčná a rýžové kaše, opečené kousky chleba ("Migas de pan").
I když má každá oblast své specifické pokrmy, typické pro celý region jsou ty následující: smažené ryby všech druhů, studená polévka "Gazpacho, Gazpachuelo, Porra a Salmorejo" – jednoduchá příprava z rajčat, olivového oleje, octa, česneku, chleba a papriky; dále omáčky Ajo Blanco, Ajo Colorado, Ali Oli.
Pro přípravu sladkostí jsou nejpoužívanějšími suroviny mandle a med, jejich kombinací se připravují typické dezerty: sušenky mantecadas a polvorones, koblížky pestiños, marcipán alfajores a sladké tyčinky churros.
Nelze opomenout proslulá andaluská vína - především tedy sladká dezertní jako jsou různé typy sherry, dále brandy získávaná systémem míchání ročníků "soleras a criaderas", proslulé sladké víno z Málagy, Moscatel, suchá vína Fino, Amontillado, Oloroso.
Rybí kousky omyjeme a necháme okapat na utěrce, aby byly dobře osušené. Poté osolíme z obou stran a necháme povařit na mírném ohni se šťávou z 1 citronu přibližně 8-10 minut.
Mezitím si připravíme domácí majonézu: v misce rozšleháme žloutky s olejem, přidáme trochu vody, ve které vaříme rybu. Touto majonézou přelijeme rybí kousky a nazdobíme na kolečka nakrájeným citronem.
Za studena lisovaný olej z prvotřídních oliv. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni nebo pro přípravu rozmanitých čerstvých salátů.
Foto v tiskové kvalitě zde.
Vyrobeno ze dvou a půl kilogramu čerstvých citrónů. Proto stejně jako originální citrón slouží ke každodennímu užití, ale také při přípravě limonád, koktejlů, míchaných nápojů či sladkostí.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.