Nebo-li Castilla y León je největší ze 17 autonomních oblastí Španělska. Rozkládá se v severní části vnitrozemí u portugalských hranic. Na jihu sousedí s autonomní oblastí Extremadura, Madrid a Kastilie - La Mancha, na severovýchodě sousedí s oblastí Rioja a Baskicko. Na severu sousedí s Asturií a Kantábrií. Na hranicích se rozkládá např. pohoří Kastilské nebo Leónské, které tvoří pomyslné hranice této provincie. Centrální část tvoří náhorní plošina. Regionem protéká také jedna z nejdůležitějších řek Španělska - Duero. Tento správní celek vznikl spojením dvou historických celků - Leónu a Starou Kastilií. Hlavním městem regionu je Valladolid.
Země obilných polí, vinic a řek pramenících v majestátních horách, které se v nich zrcadlí, země planin a lesů, země vonící tymiánem a divokými růžemi... modré nebe a bílé zasněžené vrcholky - jak zajímavý a rozmanitý kontrast, tolik pestrosti v jedné krajině. Tolik století historie, která se odráží i v této moderní době a nabízí nám neuvěřitelnou podívanou v podobě středověkých hradů jako z pohádky, římských a románských staveb, katedrál a poutních míst.
Kastilie - León, jehož zdrojem bohatství je především zemědělský a potravinářský průmysl, který dává práci většině obyvatelstva žijící v této krajině a díky jeho vysoké produktivitě přináší tak obrovské finanční částky do pokladny jak tohoto regionu, tak i do celého Španělského království. To jsou data, která se promítají do aktivit spojených se spotřebou masa, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, mouky, vín, likérů a mnoho dalších výrobků. Jednoduše řečeno, vysoká kvalita surovin se odráží v tržním potenciálu, staré tradice gastronomie jsou spjaty s inovacemi moderní kuchyně toho regionu.
Gastromie tohoto regionu je jednoduchá na přípravu, ale složitější ve výběru, protože kdo by odolal skvělému, teplému tapas "puchero labrador" - neboli vařenému jehněčímu se zeleninou. Nebo snad "patatas amarillas" - šafránové brambory? Těžký výběr... A co takhle dát si pečenou kančí panenku "lomo de jabalí asados" - to zní dobře, co říkáte... Velice známým pokrmem je tzv. "zkažený hrnec" - olla podrida, ale nebojte, vůbec není zkažený, chutná skvěle. Dalším kulinářským zážitkem by pak mohla být "paella leonesa" – paella z Leónu, v které je zastoupeno jak maso, tak mořské plody a zelenina. No a na závěr by to chtělo nějakou sladkou tečku v podobě dezertu a to např. máslových kuliček, "mantequilla de soria", které se jen rozplývají na jazyku.
Jak již bylo řečeno, Kastilie - León je zemí skvělého jídla...
Nejznámější svátek v této autonomní oblasti: 23. 4. 2013 - Den Kastilie - León
Tresku dáme vařit do vody s ½ cibule a pár snítkami petržele. Oloupeme zbytek cibule a česnek, nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji . Následně dáme do hrnce k již uvařené cizrně. Ořechy rozdrtíme, přidáme k cizrně, dále přidáme plátek bílého chleba předem namočeného ve vinném octě a vše dobře promícháme tak, aby nám vznikla pasta. Na dno zapékací misky dáme vrstvu ryby, vrstvu pasty a takto pokračujeme, dokud máme ingredience. Nakonec přidáme olej, který nám zbyl ze smažení cibule, vaříme na mírném ohni cca 8-10 minut. Podáváme přímo z misky.
Barva nazrálé jahody. Ve vůni vysoká zralost hroznů, jahod a malin, jahodových bonbónů a květin, zejména fialek. Chuť je plná a bohatá, jahodová s červeným ovocem s obrovskou svěžestí.
Informace o výrobci zde.
Červený vinný ocet vyrobený z odrůdy Pedro Ximénez, zrání 12 let, barva mahagonová, vůně ovocitá, chuť ořechů, fíků a datlí.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.