Důležitým rysem této kuchyně je její rozmanitost, která vyplývá z geografických a kulturních kontrastů tohoto regionu.
Rozmanitost geografická je dána nespočetnými plážemi a samotným Středozemním mořem jako zdrojem mořských ryb, bohatostí řek a jejich sladkovodními rybami, lesy a hojností zvěře a v neposlední řadě velmi úrodnými oblastmi, kde se daří pěstování rýže, citrusových plodů, zeleniny, oliv a mandlí.
Rozmanitost kulturní se projevuje vlivy arabské, katalánské, aragonské a kastilské kuchyně.
OBILNINY
Samozřejmě všemu vévodí rýže, která se v tomto regionu hojně pěstuje. Používá se především k přípravě paelly, která existuje v různých variacích. Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou zelenina, kuře, mořské plody, ryby, hlemýždi.
Jako příloha se hojně používá omáčka "Ali oli".
I když se zde přímo nepěstuje obilí, díky oblíbenému pečivu se jedná také o využívanou plodinu. Pečivo se používá jako příloha, ale i surovina pro přípravu pokrmů (především strouhanka, opečené krajíce chleba). Vychází opět z historie, kdy si pastevci a rolníci zahušťovali pokrmy chlebem, aby se více zasytili.
Hojně se připravují také luštěniny, především hrách, fazole, cizrna a čočka.
VYDATNÉ POLÉVKY
Velkou tradici zde mají tzv. "pucheros a ollas", což jsou velmi vydatné polévky, připravované ve větších hrncích (puchero je něco větší než olla), které obsahují jak maso, tak zeleninu, luštěniny a ryby. Jsou velmi energetické. Ve Valencii je obecně zvykem připravovat vše v jednom hrnci či pánvi. Hrnec či pánev se poté postaví doprostřed stolu a konzumenti si nabírají přímo do menších talířků.
Samozřejmě i zde najdeme studenou polévku "Gazpacho".
SLADKOSTI
Zde je velmi patrný vliv arabské kultury, a to především v surovinách, které do regionu Arabové přinesli. Jedná se o mandle, rýži, cukrovou třtinu a citrusy.
Typickou sladkostí je turrón, buď z Jijony nebo Alicante, jehož hlavní složkou jsou mandle a med. Dále existuje v různých příchutích. Známá je také tzv. královská kaše, což je rýže s mlékem. Další typickou sladkostí je "Brazo de gitano" (Cikánské rámě) a samozřejmě marcipán.
VÍNA A LIKÉRY
V regionu se nachází celkem 3 autonomní oblasti pro pěstování valencijského vína: Utiel-Requena, Valencia a Alicante.
Vejce vložíme do studené vody, přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni 10 minut.
Oloupeme a překrojíme na půl. Opatrně vyjmeme žloutky. Bílky odložíme pro pozdější použití.
Do mísy vložíme tuňáka, žloutky a zakapeme olivovým olejem. Okurky a kapary nakrájíme na malé kousky a přisypeme do mísy. Polijeme citronovou šťávou a osolíme a opepříme dle chuti. Promícháme.
Touto směsí bohatě naplníme odložené bílky.
Za studena lisovaný olej z prvotřídních oliv. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni nebo pro přípravu rozmanitých čerstvých salátů.
Foto v tiskové kvalitě zde.
Květy kapari ve vinném octě mají širokou škálu použití, např. na pizzu,masové pokrmy a těstoviny.
Vyrobeno ze dvou a půl kilogramu čerstvých citrónů. Proto stejně jako originální citrón slouží ke každodennímu užití, ale také při přípravě limonád, koktejlů, míchaných nápojů či sladkostí.
Sterilovaný rybí výrobek vakuově balený. Kvalitní tuňák se slunečnicovým olejem pocházející z Atlantického oceánu. Výrobek je vhodný zejména do různých potravinářských výroben, nebo do celé sítě Horeca.
Žádné komentáře
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.